Извозиха всички токсични отпадъци, които бяха открити в петък в индустриалната зона на гара Яна край София. Те са откарани на безопасно място в хранилище на специализирана фирма, наета от общината, предаде БНР.

Уточнява се, че общото им количество е 29 тона. По-рано се съобщаваше, че е подаден сигнал за 15 тона опасни отпадъци.

Теренът вече е обезопасен, увери Красимир Димитров - директор на общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Измерванията показват, че няма опасност за здравето на хората, уточни той по-рано, като нарече случилото се "екологична катастрофа".

Изхвърлиха 14 тона токсични отпадъци край гара Яна

Изхвърлиха 14 тона токсични отпадъци край гара Яна

Няма опасност за населението

"Няма опасност за живота и здравето на хората, които са в района, тъй като направихме 48-часов мониторинг на станцията за контрола и качеството на въздуха към Министерството на околната среда и водите и те не показаха никакви завишения на нормите. През вчерашния ден от фирмата, с която имаме договор - лицензирана, под надзора на Софийската районна прокуратура, влезнаха и започнаха обезопасяването на варелите, които са изхвърлени със силно токсични, леснозапалими вещества. Те са преместени от мястото, където са изхвърлени в реката, на място, където е площадка за третиране на отпадъци." - коментира Димитров.

Днес във връзка със случая беше задържан собственик на специализирана фирма, който според източници от МВР е отговорен за изхвърлянето на варелите с отпадъците на нерегламентирано място - с помощта на още няколко души и с цел да си спести пари. След като му беше повдигнато обвинение за замърсяване на околната среда, той беше освободен под гаранция от 5000 лева.

Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи присъда до 5 години затвор.

Няма опасност за здравето на хората в района на гара Яна, увери от своя страна и кметът на столичния район Кремиковци Ивайло Панев:

"Реагирали са колегите от Столична община, и от РИОСВ, лаборатории. Върнали са бидоните с тези химикали на територията на терена, от който твърдят, че са изнесени и са извозени и се прави анализ в момента".