Министерският съвет прие постановление за осигуряване на допълнителни средства в размер до 2 100 000 лева за 2024 година, насочени към справяне с пожарите и закупуване на необходимото оборудване за борба с тях.

Решението е в съответствие с постановление на Народното събрание от 19 юли 2024 г., което предвижда мерки за ликвидиране на пожарите, предоставяне на бюджетни средства за пострадалите и закупуване на необходима техника.

В съответствие с решението на Съвета по сигурността към Министерския съвет, по бюджета на Министерството на отбраната за 2024 г. ще бъдат предоставени допълнителни средства в размер на 1 милион лева. Те ще бъдат използвани за придобиване на подвесна система за гасене на пожари тип "Bambi Bucket", която ще повиши капацитета на страната за ефективно потушаване на огнищата.

Мярката е част от усилията на правителството да се справи с увеличаващите се пожари и да осигури адекватна помощ за засегнатите лица. Новото оборудване ще подобри капацитета на противопожарните екипи и ще улесни борбата с пожарите в труднодостъпни райони.

Пожар пламна край жп гара Дъбово

Пожар пламна край жп гара Дъбово

Огънят е тръгнал от скъсана контактна мрежа