Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обеща промени във финансирането на ВУЗ-овете, информира БНР.

По време на първото си посещение във висше училище - Русенският университет, Вълчев поясни, че предстои промяна в системата за финансиране на висшите училища.

Той добави, че държавната субсидия ще се определя не толкова от броя на студентите, а от качеството на обучението и оценката за него на пазара на труда.

Предложенията с материални стимули за студенти, които се запишат във ВУЗ, не противоречат на закона, но са далеч от образователната идея. Вълчев смята, че кандидат-студентите е добре да използват рейтинговата система на висшите училища, в която университетите са оценени по над 50 критерия.

Ако просто искат да си дадат парите и да получат диплома, ние не можем да ги спрем. Единственият инструмент, който има държавата и е в периметъра на Министерството на образованието и това акредитацията, каза той.

Вълчев каза още, цитиран от БТА, че е порочна практиката да се освобождават учители в края на учебната година и да се назначават отново на работа през новата, за да се пестят средства от бюджета на училището и поясни, че в тази връзка още през юни изпратил писмо до всички директори на образователни институции.

Вълчев коментира, че държавата трябва да направи всичко възможно да обхване всяко едно дете в задължителна предучилищна и училищна възраст. 

Министърът поясни, че мотивираните учители са най-важният фактор за подобряване на образователните резултати.