В София се проведе протестно шествие за "Равни права и задължения за всички в България". То започна от пилоните до НДК и приключи до паметника на Незнайния войн. Там протестиращите - не повече от 100 души, обявиха исканията си.

Те са основно за промени в Наказателния кодекс и приемане на текстове за групова вина при групови убийства и други престъпления, а също и приемане на закон за гражданска полиция или шерифство.

Групата граждани, борещи се за равни права на всички, които живеят в България, се обявиха и против незаконното изземане на частни и общински имоти. Те настояват за масирано полицейско присъствие в райони на кражби и убийства, а също и за поставяне на камери за денонощно наблюдение в съответните райони.

Ние сме граждани, борещи се срещу социалната политика, която е насочена само към един малцинствен етнос, заявиха от групата.

В шествието взе участие майката на убития Борислав Райнов. Тя разказа, че синът й е бил нападнат и пребит от над 70 цигани в квартал „Факултета" и обвини полицията в бездействие и неадекватност. Заради тяхното бездействие синът ми го няма, изтъкна почернената майка.

Галина Районова беше категорична, че правата на циганите са много по-големи и че дискриминираните са българите. На протеста дойде и майка с дете от квартал „Красна поляна", която заяви, че не е против ромите, а е против това, че те имат само права, а българите в тази държава - само задължения.

За разлика от циганите, ние сме дискриминирани, коментира младеж, облечен в черно

Като пример той посочи - ако някой полицай удари циганин при задържане, ще осъдят полицая - а ако удари българин - няма да го осъдят. Циганите не си плащат тока, а ние си го плащаме, на тях не ни казват нищо, а нас ни го спират, коментира момчето.