Инвеститорите използват активи убежища, за да опитат да ограничат рисковете в периоди на несигурност на финансовите пазари. Ако трейдърите и инвеститорите успеят да идентифицират активи, които ще се представят солидно по време криза, те ще бъдат подготвени за тежките моменти и ще могат да защитят по-добре своите капитали и инвестиции.

Нека сега да видим какво е актив убежище, кои са активите убежища и как да изберете точните от тях по време на кризисни моменти, включително коронавирус. Да започваме!

Какво е актив убежище?

Актив убежище е финансов актив, който може да задържи или дори увеличи цената си по време на сътресения на пазарите. Пазарните участници търсят активи убежища, за да ограничат рисковете от загуби в случай на спад на цената.

Все пак трябва да имате предвид, че това, което изглежда като надеждна инвестиция при един пазарен спад, може да се окаже катастрофа при друг мечи пазар. Именно затова инвеститорите трябва да оценят много добре кои активи убежища да изберат в дадения момент.

По принцип тези активи убежища имат обратна корелация с представянето на икономиката и други по-рискови активи. Когато повечето пазари падат, активите убежища обикновено поскъпват. Обратното също може да е вярно.

Характеристики на активите убежища

Има някои характеристики, които активите убежища често притежават. Точно те допринасят за репутацията им на сигурно убежище и включват:

  • Ликвидност - активът трябва да може бързо и лесно да се конвертира в пари в брой
  • Функционалност - активът трябва да има употреба, която непрекъснато да му осигурява дългосрочно търсене
  • Ограничено предлагане - ръстът на предлагането никога не трябва да надвишава търсенето
  • Сигурност на търсенето - вероятността активът да бъде заменен или да остарее да е много малка
  • Постоянство - активът не трябва да губи своята стойност с течение на времето

Не всеки актив убежище може да притежава всички тези характеристики, така че трейдърите и инвеститорите ще трябва да направят преценка за най-подходящото убежище спрямо настоящия икономически климат.

Важно е да запомните, че различните активи убежища могат да дадат различни резултати според специфичните периоди на спад на пазарите.

Кои активи могат да бъдат считани за убежища?

Популярните активи убежища могат да се променят с течение на времето, така че е важно да сте в крак с инвестиционните тенденции. Въпреки това има няколко активи убежища, които са станали любими на пазарите през годините. Ето и част от тях.

Злато

Когато хората мислят за актив убежище, много често се сещат за злато. От години ценният метал се смята за възможност за съхраняване на стойност. Тъй като е физическа суровина, златото не може да бъде печатано като парите и неговата стойност не винаги се влияе от решенията на правителствата.

Тъй като исторически златото е запазило своята стойност, то служи като форма на застраховка срещу неблагоприятни икономически събития. Когато настъпи такова събитие, което и се задържа известно време, инвеститорите са склонни да трупат средствата си в злато, което пък увеличава цената му поради завишеното търсене.

Освен това при заплаха от висока инфлация стойността на златото също се увеличава, тъй като се котира в щатски долари.

Може би най-добрият пример за статута на златото като актив убежище е периодът след Глобалната финансова криза от 2008 г. Потокът от инвестиции към златото предизвика скок от 24% в цената на ценния метал само през 2009 година. А ралито продължи до 2011 г.

Седмична графика

Източник: Admiral Markets

Седмична графика

Мнозина считат, че златното покритие на валутите в миналото кара инвеститорите да купуват ценния метал в настоящи кризисни моменти, тъй като го използват за съхраняване на стойност.

Облигации

Държавните облигации по същество са документ, че давате заем на правителството, а този дълг има периодични лихвени плащания. Има различни видове държавни облигации като основната разлика между тях най-често е продължителността им (1, 3, 5, 10, 30 години).

Инвеститорите са склонни да имат по-голямо доверие на държавните облигации, които са емитирани от правителствата на развити икономики като САЩ, Германия и Япония например. Което не е лишено от логика.

Най-популярните може би са американските държавни ценни книжа с продължителност от 10 години. Техният статут на актив убежище се основава на кредитния статус на правителството на САЩ, стабилната доходност на щатския долар и сравнително дългия им период.

С толкова стабилна доходност зад този актив инвеститорите смятат държавните ценни книжа на САЩ за актив убежище, особено след като всичко инвестирано ще бъде изплатено, когато облигацията изтече.

Все пак трябва да се има предвид, че в днешната реалност много голяма част от държавните облигации на развитите икономики са с негативна доходност или дори да е положителна, тя трудно успява да нахвърли местната инфлация. Така тези ценни книжа може да се превърнат в губеща инвестиция, макар и малко по-сигурна.

Японска йена

Японска йена се смята за актив убежище, тъй като често поскъпва спрямо останалите основни валути, включително долара, когато акции и държавните облигации показват висока волатилност.

След Втората световна война японската икономика беше преструктурирана, което й позволи да настигне други глобални икономики. Японската централна банка стана много уважавана и йената се утвърди като основна глобална валута.

Въпреки продължителните намеси от страна на правителството ликвидността на йената продължава да привлича инвеститорите във времена на финансови затруднения.

JPY спечели репутацията си на актив убежище поради големия търговски излишък спрямо дълга на японската икономика. Стойността на чуждестранните активи, които се държат от японските инвеститори, е много по-висока от японските активи, които се притежават от чуждестранни инвеститори.

Това означава, че, когато пазарите станат прекалено рискови, паричните потоци са от други валути към японската йена и се връщат обратно на местните пазари. Следователно се стига до по-високо търсене на JPY, което води до ръст в цената на японската валута.

Друга причина, поради която йената се смята за убежище по време на турбуленция на пазарите, е защото всички вярват в това. Така статутът JPY на актив убежище се превръща в самоизпълняващо се пророчество. Ситуацията е подобна и при златото.

Швейцарски франк

Вероятно много от вас са чували колко сигурен и стабилен е швейцарският франк. Стабилността на "швейцареца" се дължи на солидната финансова и банкова система, неутрална политическа позиция, нисковолатилни капиталови пазари и много ниската безработица в Швейцария.

Независимостта на страната от Европейския съюз я прави донякъде имунизирана от политическите и икономически събития, които се случват в региона. Освен това Швейцария е и данъчен рай за богатите, които се възползват от високо ниво на сигурност и анонимно банкиране.

Много често търсенето на швейцарския франк нараства, когато глобалните фондови пазари показват признаци на несигурност.

Американски долар

Повече от 50 години американският долар е един от най-популярните активи убежища по време на пазарни спадове. Той има редица характеристики на актив убежище, но най-важното е, че е най-ликвидната валута на Форекс пазара. Освен това е световна резервна валута.

Това доверие в USD идва още от споразумението в Бретън Уудс, което въвежда системата на фиксираните валути и превръща долара в основата резервна валута в света. Дори след премахването на тази система доларът запази позицията си като актив убежище, защото е валутата на най-голямата световна икономика.

Мнозина смятаха, че статутът на долара може да бъде увреден от политиката на Доналд Тръмп, но изглежда USD все още се възползва от паричните потоци, които търсят убежище във времена на несигурност.

Последният пример е пандемията от коронавирус. Доларовият индекс скочи с 6,6% само в рамките на около две седмици и удари най-високите си стойности от декември 2016 година насам.

Юнски фючърс

Източник: Admiral Markets

Юнски фючърс

Дефанзивни акции

Инвеститорите, които искат да управляват своята експозиция по време на спад на пазарите, може да изберат да се насочат към дефанзивни акции. Тези акции са склонни да се представят по-добре от широкия фондов пазар по време на кризисни моменти.

Дефанзивни акции се наричат акциите на компании, които предоставят продукти и услуги в сектори като комунални услуги, здравеопазване, основни потребителски стоки, суровини и военна промишленост.

Тези акции са смятани за активи убежища, тъй като могат да останат сравнително стабилни на фона на постоянното търсене на техните продукти дори във времена на несигурност.

Например независимо какво е състоянието на икономиката и пазарите потребителите ще продължат да купуват храна, напитки, лекарства и други стоки от първа необходимост, както и да плащат своите сметки за комунални услуги.

Да обобщим:

По време на тежи икономически периоди като поредица от фалити, икономическа рецесия, глобална пандемия, въоръжени конфликти и т.н, повечето активи на финансовите пазари бързо губят стойността си, което може да доведе до финансова криза.

Въпреки това има някои активи, които имат склонност да задържат цените си или дори да поскъпват в тези периоди. Това са активите убежища. Търсенето на тези активи нараства сериозно в периоди на несигурност именно поради този свой статут.

Злато и други ценни метали, държавни облигации, японска йена, швейцарски франк, щатски долар и дефанзивни акции са сред най-популярните активи убежища. Но не е задължително при всеки спад на пазарите, всички те да се представят силно.

Важно е да подберете правилните активи убежища за настоящия пазарен спад, за да можете максимално добре да предпазите своите капитали и портфолиото си от активи.