Всеки пети пътник на самолет в Европа е имал проблем с полета си през последната година. Така 22 на сто от всички, използвали въздушния транспорт през последните 12 месеца, са сигнализирали с жалба за конкретен проблем при пътуването си. Най-често европейците са се сблъскали с отложен или дори изцяло отменен полет, както и загубен или повреден багаж.

Това показват обобщените данни от 30 европейски потребителски центъра, събрани в доклад за правата на пътниците във въздушния транспорт.

По-интересните факти от него бяха представени в неделния ден на пресконференция на Летище София от директора на Европейския потребителски център Игнат Асенов.

870 млн. са хората, пътували със самолет за последните две години. През 2014-та година оплакванията са 6852, като 777 от тях са заради загубен или повреден багаж. Около 5500 пътника са се поинтересували какви са им правата  и са признали, че са изпитали неудобство по време на полет.

Картината през първите шест месеца на настоящата година не е по-различна, като подадените жалби са 3450. Една десета от тях - 396 са отново за проблеми с багажа.

България се нарежда на 15-то място по оплаквания от пътуването със самолет. От въздушния транспорт са най-недоволни пътниците от Италия, Белгия, Франция, Полша. Най-толерантни по отношение на проблемите във въздуха са пътниците от Словакия, Исландия и Хърватия. Резултатът от тези жалби е - 46% от оплакванията са получили своето разрешение, а около една четвърт са пренасочени към други органи.

В защита на правата на пътниците във въздуха Европейският потребителски център започва от началото на 2016-та година да отваря всеки месец на летищата т.нар "гише на пътника". Така всеки недоволен от полета си гражданин ще може още със слизането от самолета да подаде жалба, или пък още преди качването на борда да разбере какви са неговите права.

В аванс от Европейския потребителски център припомниха и някои от основните права при полети в рамките на ЕС, а именно - "право на грижи от страна на авиокомпанията при забавяне на полета над два часа, като тези грижи включват храна, напитки, безплатно телефонно обаждане. При по-дълго закъснение авиокомпанията трябва да осигури и нощувка. Ако полетът е забавен повече от три часа до крайната дестинация, пътникът има право на обезщетение. Такова не се полага само ако закъснението е в резултат на лошо време или извънредни обстоятелства".