Въпросът за задържането на Агим Чеку е юридически. Това заяви вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, след като снощи кюстендилският съд освободи бившия косовски премиер.

Калфин припомни, че в никакъв случай не би искал да прави от него политически въпрос, съобщи БНР.

Сръбските власти реагираха остро на решението на България да освободи бившия косовски премиер. Те възприеха решението като "политическо и разочароващо".

Борис Тадич призова България да обясни решението си да освободи Чеку. Начинът, по който реагира България, не допринася за нашите добри отношения", каза Тадич.

Припомняме, Окръжният съд в Кюстендил освободи вчера бившия косовски премиер Агим Чеку. Съдът гледа делото по искането на прокуратурата за временна мярка задържане под стража до 40 дни на експремиера.

Според магистратите няма убедителни доказателства за задържането на Чеку. Няма данни и че може да се укрие. Чеку беше задържан на граничния пункт Гюешево при опит да влезе в България.

Той е издирван от Интерпол по искане на Сърбия. Според Белград бившият командир на албанските бунтовници в Косово е извършил военни престъпления срещу сърби и други християни по време на войната от 1998-99 г. Той е обвиняван за смъртта на над 600 души. Белград вече поиска от българските власти екстрадирането на Чеку.