Константин Каменаров подава оставка като генерален директор на БНТ. Това е заявил той, цитиран от "24 часа".

В сряда е заседанието на Съвета за електронни медии, на което членовете трябва да решат кога ще прекратят правомощията му.

Според източници от БНТ Каменаров ще подаде оставка и ще си тръгне веднага.

Тогава СЕМ бързо трябва да избере временно изпълняващ длъжността на генералния директор, който ще управлява 3 месеца до насрочване на нов конкурс.

Сред имената, които вече били обсъждани, са Уляна Пръмова, която е шеф на новините в БНТ, изпълнителният директор Симеон Касабов, както и членовете на управителния съвет в медията Валери Запрянов и Василена Матакева.

По-рано тази седмица, Каменаров беше признат за виновен по обвинението, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта.

Софийският градски съд потвърди изцяло присъдата на Районния съд, като решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Влиза в сила наложеното наказание от 1 година и 3 месеца "лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок и 600 лева глоба.

По тази причина Каменаров е длъжен да напусне поста на генерален директор на БНТ, защото по закон членовете на управата на националната телевизия не могат да бъдат осъждани, без значение дали става въпрос за ефективно или условно наказание.

Потвърдиха присъдата на Каменаров, той напуска шефския стол в БНТ

Потвърдиха присъдата на Каменаров, той напуска шефския стол в БНТ

Каменаров е признат за виновен, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта

Той беше хванат да шофира пиян късно вечерта през юни 2016 г. Тогава той беше спрян за полицейска проверка, а пробата му с дрегер отчела 1.6 промила.

В края на 2017 г. Софийският районен съд му наложи условна присъда от година и три месеца затвор, 600 лева глоба, както и отнемане на шофьорската му книжка за година и половина. Той обжалва съдебния акт пред Софийския градски съд.

Процесът по обжалването беше отлаган няколко пъти заради ангажименти или заболявания на Каменаров или адвоката му. Последното отлагане обаче предизвика отзвук, защото стана ясно, че докато е бил болен, Каменаров всъщност е бил в командировка в Брюксел.