Строежът на сградата на Националната детска болница в двора на Александровска болница категорично е непълен, неточен, недостатъчен и няма конструктивна диагноза. Това заяви Петкана Бакалова от Камара на архитектите в България по време на среща с държавния глава Румен Радев, посветена на изграждането на нова детска болница.

Според нея процедурата на пълен инженеринг без предварителен идеен проект е порочна. При процедурата на пълен инжинеринг себестойността на строителните обекти е с 30-40% по-скъпа, отчете Бакалова.

Тя изтъкна, че настоящият строеж е с функционална непригодност - няма планове, схема и формула на сградата. Не може една съвременна болница да бъде поместена в двора на друга болница, недоумява Бакалова.

В заданието за проектиране липсват изисквания на качеството на здравето, а се разчита на нормативни документи. Няма авариен асансьор в случаи на пожар и земетресение, подчерта Бакалова.

Румен Радев настоя за модерно детско здравеопазване

Румен Радев настоя за модерно детско здравеопазване

България е единствената страна в ЕС, която няма обособена детска многопрофилна болница

Емилия Ушакова, юрисконсулт в Камара на архитектите в България, коментира, че има много съществени нарушения на законовата база и сградата не отговаря за наредбата за земетръс. Сградата противоречи и на Общия устройствен план на Столична община.

Ние сме твърдо решени да защитаваме интереса на децата и търсим други възможности. Ако Министерство на здравеопазването не промени решението си, ние сме готови да обжалваме решението в съда в Страсбург, категорична бе Узунова.

За Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата е много важно какъв тип здравеопазване ще бъде предприето за децата ни.

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница
Обновена

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница

Протестиращите настояват стария строеж да бъде спрян

Каузата за национална детска болница е важна и не става въпрос за пари. Това дава сигнал към цялото общество и от начина на решаване на каузата, зависи дали България има амбиция да бъде европейска държава, подчерта Румен Радев.

Стотици милиони се харчат по проекти, които са спорни и българските деца заслужават най-доброто. Това е сигнал към цялото общество, че имаме силите и амбицията да гледаме в бъдещето.

Моята цел е да се обединят всички мнения и съображения, така че да се стигне до едно важно решение, от което да не се срамуваме в бъдеще, каза още в словото си президентът.

Той е сигурен, че ще има кадри за детското здравеопазване.