Националната детска болница не е просто сграда, не е само обект с национално значение, а преди всичко обществено значима кауза.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница".

Детската болница е кауза за децата ни и България. Държавният глава споделя силата на каузата на детското здравеопазване още от началото на мандата си.

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Камерата на архитектите: Строежът на детската болница е непригоден

Сградата противоречи и на Общия устройствен план на Столична община

Под егидата на президента - Българската Коледа е помогнала на много болници за закупуване на съвременна апаратура и ще продължи да помага, увери Радев.

При неговите посещения в редица европейски столици екипът на президентството намира начин да посети тамошните болници и да събира информация за тяхното функциониране. България е единствената страна в Европейския съюз, която няма обособена детска многопрофилна болница, изтъкна Радев.

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Ананиев даде зелена светлина за строежа на Националната детска болница

Здравният министър подписа договор за близо 78 млн. лева

При днешната обстановка най-сетне след дълги години на очакване правителството взе решение да изгради такава детска болница. Начинът на реализация поражда обаче горещи спорове в общественото пространство. Споровете се дължат на подхода на Министерство на здравеопазването и на подхода, който споделя обществото, че не функциите трябва да се приспособяват, а да има нов проект за модерното детско здравеопазване, настоя Румен Радев.

Трябва да се осигури една психологическа сграда, в която нашите деца да учат, да играят, да усещат подкрепата на родителите и да искат да оздравяват. Много е важно какъв сигнал изпращаме като държава, готова ли е страната ни да направи всичко необходимо за здравето и живота на децата ни, за да няма компромис за здравето на децата ни, запита Радев.

По думите му необходим е диалог, прозрачност и да има пълна публичност на проектите във всичките фази на тяхното развитие, за да се прецени, наистина ли проектът за детска болница ще се реализира по всички изисквания за съвременно здравеопазването, настоя държавният глава.

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница
Обновена

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница

Протестиращите настояват стария строеж да бъде спрян

Той имал уверението на здравното министерство, че изискванията ще бъдат покрити. С обединяването на усилията на всички - педиатрии, родителите и общественици - можем да намерим най-точната формула за истинска национална детска многопрофилна болница, каза още Румен Радев.

В заключение президентът настоя, че трябва да има увереност в обществото, че държавата прави най-доброто за децата си.

На 2 април 2020 г. Министър Кирил Ананиев подписа договор за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Протестирщите срещу проекта за детска болница готови да стигнат и до Европейския съд

Според адв. Петрова има вариант договорът да бъде прекратен

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари тази година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.