Обявяването на детската педиатрична болница е проект от национално значение. Това каза адв. Мариана Петрова пред Bulgaria ON AIR във връзка намерението на държавата да превърне недовършения строеж в двора на "Александровска" болница в педиатрия.

Петрова уточни, че обявяването на проекта за обект от национално значение означава, че се променя компетентността на органа, който следва да издава всички разрешения, свързани с административното обслужване на строежа.

Обмисляме възможността да се обърнем към Европейския съд и Съда за правата на човека. Засега това е нещо, което се проучва като възможност, коментира тя.

Адв. Петрова добави, че решението на Върховния административен съд е окончателно и има сключен договор с изпълнителя. Законът е спазен и никоя от страните няма право да го атакува, отбеляза тя.

Според нея има вариант договорът да бъде прекратен без неустойки от Министерството на здравеопазването. Необходима е воля от страна на управляващите, каквато те не проявяват до момента. Оказваме обществен натиск, коментира адв. Мариана Петрова.

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Десетки са на протест срещу строежа на Детската болница със старото скеле

Протестиращи искат и оставката на здравния министър

Изграждането на детската педиатрия предизвика голямо недоволство. Вчера десетки граждани се събраха пред сградата на Министерския съвет в протест срещу строежа на Националната детска болница.

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но досега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари т2020 година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.