Любомир Спасов няма да бъде директор на болница "Лозенец", след като болницата стане педиатрична. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В момента проф. Любомир Спасов е директор на правителствената болница.

Ананиев иска Националната детска болница да е 100% на държавата

Ананиев иска Националната детска болница да е 100% на държавата

До Коледа ще даде конкретни предложения на Министерския съвет

Ананиев разкри пред bTV, че болницата има дългове за над 30 милиона лева и поети ангажименти за над 60 милиона лева. Финансовият одит все още тече, но по първоначална информация финансовото състояние на здравното заведение не е добро.

Кирил Ананиев разясни, че работещите в болницата не са получавали заплати от месец и половина, но правителството е взело необходимите мерки, за да разплати дължимите пари.

Министърът отбеляза, че учебната и клинична база в болница "Лозенец" на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена, като те ще имат възможността да ползват и други клинични бази.

Студентите по медицина от СУ са обезпокоени след съобщението, че болницата ще бъде превърната в първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение за деца.

"Болница "Лозенец" е едно лечебно заведение, което се намира в една прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. Знаете, че това е един прекрасен парк с добра инфраструктура", смята Ананиев.

Болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

Ананиев сподели, че Европейската комисия е поела ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на допълнителен ресурс от европейски средства. Според министъра за проекта ще се необходими около 35 - 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева.

"Болница "Лозенец" като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца, болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора", обясни Ананиев.

Министърът на здравеопазването увери, че медицинският факултет към СУ ще продължи да функционира. Специалистите пък ще имат избор дали да останат на същото място или да се прехвърлят.