Министър Кирил Ананиев подписа договор за изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

Общата стойност на договора, сключен с обединение ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС.

От здравното министерство подчертават, че изграждането на модерна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазването у нас. Предстои да бъде сформирана работна комисия, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделенията - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

Изпълнителят разполага с едногодишен срок да изготви проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" посочват, че ще извършат допълнително конструктивно обследване на строежа.

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница
Обновена

Лекари, родители и архитекти на протест заради проекта за детска болница

Протестиращите настояват стария строеж да бъде спрян

Припомняме, идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни 2019 г. стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври 2019 г. от Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

През януари тази година обединението ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" беше избрано за изпълнител на проекта.

Пациентски организации в подкрепа на Националната детска болница

Пациентски организации в подкрепа на Националната детска болница

По-рано стана ясно, че е определено кой ще строи Националната многопрофилна детска болница