В подкрепа на изграждането на Националната детска болница в София се обявиха за пореден път от пациентските организации "Заедно с теб".

Какво е Национална детска болница? За нас това е организация на детското здравеопазване и от лекарите очакваме да участват активно именно в тази част. Категорично се противопоставяме на всякакви лобистки интереси според експерти и опити за манипулиране на обществото, се казва в позиция до медиите.

ВАС разреши строежа на новата детска болница

ВАС разреши строежа на новата детска болница

Съдът отхвърли жалбата на архитектите

Припомняме, че по-рано стана ясно, че е определено кой ще строи Националната многопрофилна детска болница.

С решение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха класирани участниците в обществената поръчка с предмет: "Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница".

За изпълнител е избран ДЗЗД "ДЕТСКО ЗДРАВЕ" с участници в обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС - Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД.

Оферираната от него цена е в размер на 77 839 442, 89 лева без ДДС.

Избраха кой ще строи Националната детска болница

Избраха кой ще строи Националната детска болница

Офертата на избрания изпълнител е за близо 78 млн. лева

Идеята за строежа на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към по-сериозни стъпки за осъществяването ѝ. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница. Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

На 3 юни стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

Пациентски организации зоват да не се пречи на строежа на детска болница

Пациентски организации зоват да не се пречи на строежа на детска болница

Подкрепят усилията и плана на Министерство на здравеопазването

На 18 октомври камарата на архитектите настоя обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".