Пациентски организации "Заедно с теб" се противопоставят категорично на всички опити да се попречи на Министерство на здравеопазването да довърши проекта за изграждане на Национална детска болница. От организациите определят тези опити като прокарване на лобистки интереси и опити за манипулиране на обществото.

След проведени редица разговори с експерти по проектиране, строителство, лекари и администрация на Министерство на здравеопазването считаме, че решението е правилно и така ще се осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата ни, уверяват от "Заедно с теб".

Строежът на детската болница - чудовищен престъпен компромис

Строежът на детската болница - чудовищен престъпен компромис

КАБ отказват да са мълчаливи свидетели на това престъпление

Припомняме, проектът предвижда за строителство на болница да се използва вече построена сграда в двора на Александровска болница.

От организацията "Заедно с теб" обръщат внимание и на няколко факта:

Сградата е построена по преработен проект от 1990 г., който покрива изискванията по сегашния земетръсен план. Това дава на конструкцията много големи резерви по отношение на земетръса и на поемането на вертикални товари.

Височината между плочите е 7.20 м и затова възможностите за движение и преразпределение, които налага една нова, съвременна болница, са много големи. Има пространства дълги по 30 метра, което допълнително дава гъвкавост на решенията.

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна

Тази сграда е строена от 1990 до 1994 г., което прави около 24 години. Има стар проект от 1978 г., но той изобщо не е задвижван. Всяка плоча е приемана една по една с протоколи, според законодателството.

Според конструктори няма нужда от ремонти, тъй като конструкцията е напълно завършена. Има да се правят само довършителни работи. Марките на бетона са със сертификати. Същото и е с арматурата.

Предложението за събаряне не е много подходящо за приемане, тъй като ще са нужни 2-3 години да се изнесат материалите и около 30 милиона лева, според експерти. Само фундаментната плоча е 1.5 м. Много трудно ще се извади. А и защо да се вади, като вече я има.

От "Заедно с теб" призовават и за активно участие на лекарите в обсъждането на проекта, тъй като болницата е както за пациентите, така и за лекарите, които спасяват животи.

Между три оферти избират строител на детската болница

Между три оферти избират строител на детската болница

Комисията има срок до 40 работни дни

Над 3000 граждани и организации са подкрепили отворено писмо за спиране на обществената поръчка за построяване на Национална детска болница върху скелето в двора на болница "Александровска". Очаква се утре Министерството на здравеопазването (МЗ) да обяви консорциума, който ще изпълни поръчката.

В писмото се акцентира, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за всички деца.

Вместо това , според подписалите, МЗ е обявило обществена поръчка за довършване на рушащия се строеж на територията на "Александровска" и е определило цена за изпълнение въз основа на експертиза с данни отпреди 12 години.

Писмото е инициирано от лекари, архитекти, родители и е адресирано до президента, премиера, министъра на здравеопазването и националния омбудсман.

Сред подкрепилите организации са гражданска инициатива "Подкрепи педиатрията", Камарата на архитектите в България и Националната мрежа за децата.

Припомняме, Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за Детската болница на 27 август, след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към осъществяването й. Първоначално намерение къде да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след протест от страна на работещите там Правителствената болница беше предоставена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Министър Ананиев увери тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.