Строежът на националната детската болница би бил чудовищен престъпен компромис. Такова мнение изрази пред БНР арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на УС на Камарата на архитектите в България. Думите й са по повод решението на ВАС да отхвърли жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) и да остави в сила становището на КЗК, потвърждаващо решението на здравния министър за възлагане на обществена поръчка за строеж на Национална многопрофилна детска болница.

Според Бакалова съдът не е разгледал проблема по същество. Тя е категорична, че от КАБ ще сигнализират всички национални и европейски институции и ще организират допълнителни експертизи, за да убедят обществото и управляващите, че сградата е рискова.

Бакалова подчерта, че конструктивното обследване на сградата, което здравното министерство е представило към обществената поръчка, залага на изпитвания отпреди 12 години.

ВАС разреши строежа на новата детска болница

ВАС разреши строежа на новата детска болница

Съдът отхвърли жалбата на архитектите

"Това е все едно да поставите диагноза и да назначите лечение на базата на изследвания, направени преди 12 години. Това крие огромни рискове", посочи архитектът.

По нейни думи обществената поръчка не може да гарантира качеството на бъдеща детска болница.

Да се примирим, означава да бъдем мълчаливи свидетели на едно престъпление, заяви Бакалова.

Припомняме, идеята за строежа на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към по-сериозни стъпки за осъществяването й. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Така правителството и МЗ минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.Министър Ананиев уверяваше тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Нова оценка на конструкцията на Детската болница искат от Национална мрежа за децата

Нова оценка на конструкцията на Детската болница искат от Национална мрежа за децата

Деца и родители сега обикалят 17 болници в София

На 3 юни стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев иска проверка на документите за Националната детска болница.

През август архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница.

На 18 октомври камарата на архитектите настоя обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна.

След това пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна