От Национална мрежа за децата настояват за нова независима оценка на конструкцията на сградата на детската болница. Тази оценка реално да отговори на въпросите дали е подходящо тя да бъде използвана за изграждането на детската болница, дали е безопасна, какви са ползите и рисковете в нейното инвестиране, пишат в отворено писмо от неправителствената организация.

Те искат да знаят какъв е и достъпът до сградата, възможностите за енергийна ефективност и комуникации. 

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Сградата на детската болница - невъзможна, незаконна и опасна

Камарата на архитектите иска обществената поръчка да бъде спряна

Те са категорични, че не трябва да се правят компромиси с безопасността, сигурността и адекватността на отдавна построената сграда. Не трябва да се правят компромиси и със здравето на децата и техните родители, както и на българските лекари, с обучението и надграждането на знанията и уменията им, пишат от Национална мрежа на децата.

Те подкрепят Камарата на архитектите в България, според която сградата на педиатричната болница е невъзможна, незаконна и опасна.

Като отчитат, че в строежа са инвестирани много средства и е разбираем стремежът те да не бъдат загубени, от НПО-то признават, че проектът е морално остарял и не отговаря на съвременните разбирания за подобен тип сгради.

Доверяваме се на професионалното становище на Съюза на архитектите, че ако болницата бъде проектирана съобразно съвременните тенденции, това ще позволи да имаме не просто най-доброто за децата и техните лекари, а една модерна и ергономична сграда, със значително по-малко разходи за експлоатация. 

Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

Архитекти и инженери видяха пропуски в поръчката за детската болница

Те са обезпокоени от липсата на идеен проект

Това, според нас, би компенсирало във времето разликата в първоначалната инвестиция, пишат от Националната мрежа. 

От организацията признават, че въпреки уверенията на здравния министър Кирил Ананиев, не се е случила среща с всички заинтересовани страни и експерти (лекари, специалисти по здравни грижи, рехабилитатори, психолози, социални работници, учители, архитекти, финансисти, и най-вече деца и родители).

Сега деца и родители обикалят до 17 болници в София, за да получат нужната здравна грижа. Активното медийно внимание днес само подчертава този проблем, който съществува отдавна, особено в тежките случаи.

Обявената обществена поръчка от Министерство на здравеопазването за "Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор)" беше спряна след внесени жалби от Камарата на архитектите (според която сградата е невъзможна и незаконна в сегашното си състояние, и най-вече - опасна) в Комисията за защита на конкуренцията. 

В началото на ноември Камарата на архитектите организира дискусия за бъдещата детска болница. Представиха се техните аргументи против използването на настоящото скеле, правен анализ за незаконността му, технически анализ на опасностите, както и тенденциите в Европа при построяването на детски болници.

Бяха представени и данни от извършеното обследване на сградата, поръчано от Министерство на здравеопазването, които са силно притеснителни и подлагащи на съмнение истинността и стойността му, пишат от Националната мрежа на децата. 

Подновяват обществената поръчка за Детската болница

Подновяват обществената поръчка за Детската болница

Крайният срок за подаване на офертите е 15 октомври

Припомняме, от Министерството на здравеопазването възобновиха обществената поръчка за Детската болница на 27 август 2019 г., след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.

Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август.

Идеята за строеж на Национална детска болница датира поне от 30 години, но до този момент не се е пристъпвало към осъществяването й. Първоначално намерение къде да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след протест от страна на работещите там Правителствената болница беше предоставена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите. Министър Ананиев увери тогава и че директор на Националната кардиологична боница няма да бъде директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

Така правителството и Министерство на здравеопазването минаха към вариант строеж в комплекса на Александровска болница.