Депутатът от левицата Николай Камов се срещна с протестиращите работници от завод "Калиакра", предаде радио Варна.  

Той е поел ангажимент да сезира за проблема Европейския парламент и е обещал да потърси връзка с европейския или с американския офис на БУНГЕ, за да подкрепи исканията на хората за по-големи обезщетения при закриването на завода.

Протестът на работниците пред входовете на рафинерията продължава втори ден. Протестиращите са категорични, че блокадата ще е денонощна, докато ръководството на фирмата не се съгласи на преговори за по-големи обезщетения.

Както е известно, преди няколко дни от ръководството на компанията са решили да спрат машините в маслодобивния завод. Предстои уволнението на 167 души от общо 209 работещи по информация на КНСБ.

От БУНГЕ предлагат на хората 6 работни заплати обезщетение срещу доброволно напускане или по две работни заплати по Кодекса на труда. Работниците настояват за обезщетение от 12 до 24 заплати и за средства за преквалификация, след като останат без работа.

Днес регионалният лидер на синдиката и представители на работната група на колектива се срещнаха със заместник-областните управители Михаил Стоев и д-р Евгения Георгиева за обсъждане на ситуацията. Проблемът е тема и на започналата следобед среща на кмета Детелина Николова с изпълнителния директор на дружеството Цветан Илиев.