Кампанията "Ние броим врабчетата" ще се състои за четвърти път на 16 май. Преброяването ще се извършва от доброволци. Всеки, който иска може да се включи като се регистрира на vrabcheta.bg.

От Българско дружество за защита на птиците коментират, че освен регистрация, доброволците трябва да отделят 10 минути във времевия интервал от 9:00 до 12:00 ч. на 16 май (събота), за да преброят врабчетата на избрано от тях място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg.

От дружеството добавят, че е много важен момент от преброяването на врабчетата е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата "0" за съответния вид врабчета, добавят те.

Тази година с оглед спазването на мерките с цел ограничаване разпространението на заболяването от Covid-19, БДЗП предизвиква настоящите и бъдещи врабчебройци да се включат в кампанията, като броят врабчета на път до магазина или от дома си.

Ще може да играете и да учите с птиците, да разберете къде врабчето го стяга обувчицата, кой и какъв е домът на различните видове врабчета, ще намерите рецепта за вкусни меденки с джинджифил и още много любопитна информация за "градските разбойници", добавят от Българско дружество за защита на птиците.