"Д-р Стойчо Кацаров е опасен за здравната система". Това каза бившият директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV. Кацаров беше зам.-министър тогава, когато се наливаха основите на здравната каса с пътеки, които са уникални в света, заяви иронично Кантарджиев. "Ние сме единствената държава в света, в която, ако си болен от нещо, определено като епидемия, трябва да си платиш, за да те изследват".

Той определи настоящото ръководство на здравето иронично като "тези, които направиха толкова много за здравеопазването преди 20 г.". По думите му те сега са върнати, за да го "дооправят".

Кацаров вероятно е "много полезен на частните структури", отсече Кантарджиев. Когато се правят промени, най-опасното е някой да сменя направлението на контрол на инфекциите и да го прави по свой модел. Така направиха онези преди 20 години и сега се завръщат. Вие, като граждани, доволни ли сте от системата на нашето здравеопазване? Аз и като лекар, и като гражданин не съм, заяви той.

С "онези преди 20 години" Кантарджиев визира Стойчо Кацаров, който беше заместник-министър на здравеопазването по време на правителството на Иван Костов.

"Всеки понеделник имаме директорски съвет, дойде секретарката, каза, че министърът иска да се срещне с мен. Говорихме 10 минути, веднага разбрах, че този разговор е несъществен. Той ми каза, че съм за пенсия, аз му казах, че съм благодарен, че не го научавам от медиите", заяви Кантарджиев.

С писмо колегите на проф. Кантарджиев настояват той да бъде върнат на поста си

С писмо колегите на проф. Кантарджиев настояват той да бъде върнат на поста си

Той оглавява Националния център по заразни и паразитни болести

"В момента се търсят грешките на предишните, а не това, което трябва да се прави сега. Ще стане това, което стана преди 20 години", каза Кантарджиев. Той описа епидемия от морбили в България в момент, когато е имало пари за национална програма за ваксиниране срещу болестта, както и ваксини, но това не се е случило. "Сега тези специалисти ще направят същото - ще има пари, ще има ваксини, няма да има ваксинирани и ще има инфекция", каза Кантарджиев.