На финалната права сме на проекта за бронираните машини за специалните сили. Новината съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, след като заедно с президента Румен Радев приеха почетния караул по случай празника на военния парашутист.

Договорът е за 50 млн. лв. и проектът предстои да бъде подписан до края на годината. Бойните бронирани машини ще бъдат използвани за противодействие на тероризма. Целият проект включва около 150 машини с различно предназначение.

В проекта на специалните сили техниката ще бъде изработвана в България от българска фирма. Каракачанов се надява след някоя друга година да можем да правим и самолети, а към момента можем да изработваме кораби и бронирани машини.

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

При "зашеметяващо добра" оферта разговорите можело да започнат веднага

Каракачанов обясни, че специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някои се опита да създаде война на територията на България. В последните години се полагат усилия за модернизирането и окомплектоването на специалните сили, отчете вицепремиерът.

Военният министър е доволен, че нивото на окомплектоване на специалните сили е най-високо. Когато се обяви конкурс за военнослужещите за едно място в специалните сили се явяват много хора, като тенденцията е положителна за всякакви видове въоръжени сили, изтъкна вицепремиерът.

Каракачанов подчерта, че обществото оценява значението на специалните сили, възможностите на специалните сили и службата там от много мъже и жени е предпочитана. Предстои формиране на четвърта група за специални операции, има осигурени инфраструктура, но първо трябва да бъде ремонтирана.

Генерал майор Явор Матеев посочи, че много се направи за специалните сили, като било закупено лично оборудване, прибори за нощно виждане и прибори за стрелба. Проектите продължават и през следващата година, нещата са реалност и се вършат в момента, доволен е генерал Матеев.

"Специалните сили имат възможност вече да се развиват по най-добрите стандарти в НАТО, а и по световните стандарти", категоричен бе той.