"За срокове не мога да се ангажирам да кажа, нека да видим какво ще получим. Ако офертата е зашеметяващо добра, можем да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, ще водим разговори".

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос за това в какви срокове можем да поръчаме вторите изтребители Ф-16. Коментарът си той направи, след като участва в поднасянето на венци цветя и приемането на почетния караул на Празника на авиацията и на Българските военновъздушни сили.

Когато получим писмо от САЩ, ще го обсъдим - като параметри и срокове за плащане. Тепърва ще има още разговори, обясни Каракачанов за поръчката за вторите Ф-16. Ако правим сметка на базата на първите осем изтребители, ще бъдат нужни още 300 млн.лв. за инфраструктура, поясни военният министър.

Радев: Когато на авиацията се гледа политически, винаги ни излиза скъпо

Радев: Когато на авиацията се гледа политически, винаги ни излиза скъпо

Президентът се надява КС да защити Конституцията от невежеството и гаврата

Самата процедура за вторите Ф-16 трябва да мине първо през Министерския съвет, със становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, разглеждане в парламента и приемане от парламента.

Каракачанов обясни, че едно от нещата, с които българите могат да се похвалят, е, че ние сме първите, които използват авиацията за бойни цели. Въпреки трудностите след войните, когато ни забраняват да имаме авиация и въпреки всички трудности в историята, авиацията в последните няколко години започва да се изправя на крака, доволен е военният министър.

"Бавно, но сигурно авиацията се изправя и оттук нататък аз съм убеден, че хората, служещи в бойната авиация не само, че много добре знаят какви са техните задължения, те ще ги изпълнят по-прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната ни. В мирно време виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, продължават да изпълняват своите задължения", категоричен бе Каракачанов.

Каракачанов: Няма спор за готовността за посрещането на Ф-16

Каракачанов: Няма спор за готовността за посрещането на Ф-16

На този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура