Няма спор за готовността за посрещането на цяла ескадрила Ф-16. На този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура, хангари и обучение на летателен състав за 8 самолета Ф-16.

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествения ритуал по присвояване на почетни имена на двата минни ловци с бордови номера 31 и 33, придобити от Кралство Нидерландия за българските Военноморски сили. 

Припомняме, че те ще носят имената "Струма" и "Места".

Новите минни ловци ще носят имената "Струма" и "Места"

Новите минни ловци ще носят имената "Струма" и "Места"

Утре ще бъде отслужен водосвет за здраве и освещаване на корабите във Варна

За да не се губи време до получаването на осемте нови изтребителя, Министерството на отбраната е изпратило запитване до "Локхийд Мартин" за наличности, евентуални цени и за сроковете на плащане на следващите 8 самолета.

"Не можем да чакаме и през 2024 г., след като получим самолетите, да започнем наново да преговаряме. Добре и умно е сега да се договорят условията и цените", посочи министърът на отбраната и подчерта, че те ще бъдат придобити с разсрочено плащане. Официалният отговор на компанията-производител на Ф-16 се очаква да бъде получен в срок от един месец - през ноември.