Темата за наборната служба е актуална и днес, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който откри изложба за наборната служба в България.

Без българска армия нямаше да има българска държава. Без наборна служба нямаше да има българска армия, категоричен бе Каракачанов. Дебатът за наборната служба, по думите му е отворен и той вярва, че един ден тя ще се възстанови.

Ситуацията в света изисквала силна отбрана, а наборната служба, според Каракачанов, има дълга история. Влизането в казармата е било празник за българската младеж, припомни си той.

Младежта я възприемала като дълг към отечеството.

Българската армия се отличава с националния си дух, изтъкна и председателят на комисията по отбрана Константин Попов, който изтъкна историята на военните.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов с интерес разгледа изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" в Националния военноисторически музей (НВИМ). Изложбата представя историята на наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г.

НИМ гради визия за наборната служба в "Нощ на музеите"

НИМ гради визия за наборната служба в "Нощ на музеите"

Проследява със звук и картина 129-годишната ѝ история

С фотографски и видео материал , част от който е предоставен от Българска национална филмотека и Военен телевизионен канал, униформи и снаряжение тя показва характерните за казармения живот обучения, учения и ритуали.

Изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" е организирана по повод Международния ден на музеите и Европейската инициатива Нощ на музеите, чието отбелязване тази година е под надслов: "Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото".