Международният кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата в извънредни ситуации да бъде приет като национален закон - за това призовават от Глобалния алианс за защита на детското здраве и естествено хранене в България.

Според доц. Мариела Нанкова това е начинът да се спре агресивната кампания и реклама на детските храни - заместители на кърмата: "Трябва да се прекрати практиката на търсене на майки чрез томболи в списания за подобни храни, като по този начин майката се отклонява от естественото хранене на детето."

От Алианса продължават да настояват и за създаването на мрежа от Банки за майчина кърма на територията на страната, която ще даде възможност за социално ориентиран избор в подкрепа на кърменето.

По време на пресконференция в БТА доц. Нанкова представи резултатите от последния си мониторинг на тема: "Проверка на възможностите за социален контрол на политиките за детско хранене и здраве в условията на криза." Обхванати са 12 населени места в България, участвали са 680 респонденти - майки и медицински работници.

72.5% от общия брой изследвани майки заявяват, че се акцентира главно на пропагандата за кърменето, отколкото на социалния контрол за реалното му подпомагане чрез компетентните институции - НПО, социални мрежи, отговорност на работодателите, законова ефективност и гарантирана система за здравеопазване.

Според изводите няма съдържателно изградени социална и финансова политика на компетентните институции, които поставят подкрепата за кърмещата майка като стратегия за развитие на детското здраве.

Освен това липсва система от органи и институции, които да създават условия за обучение и поведение, защитаващо кърменето и добрите хранителни практики на децата в условията на бедствия и аварии.

82% от общия брой респонденти, включени в мониторинга, уверяват, че са преживели природно бедствие - наводнение, земетресение, пожари, но подчертават, че не са били организирани специални "защитени места" за майки-кърмачки с бебета и малки деца.

100% от запитаните медицински работници потвърждават, че при преодоляването на последствията от бедствия и аварии не са взети предвид предписанията на Международния кодекс по отношение на социалния контрол за защита на кърменето.

Като цяло резултатите от мониторинга сочат и нещо друго, което изключително много е зарадвало представителите на Алианса, а именно - за значителна част от запитаните семейството се явява основен източник на подкрепа и най-сигурна опора в трудни моменти.

21% от респондентите споделят, че не са срещнали разбиране от работодател и са прекъснали кърменето на детето си. 19% не са получили социална защита от компетентните институции и са били уволнени от работодателя си поради бременност.

92.5% от изследваните лица се надяват, че работодателите ще бъдат принудени да спазват правата им на кърмещи майки, утвърдени от Международния кодекс на Световната здравна организация.

Майките са категорични, че не всички имат финансовата възможност да си плащат курсове за родители, но всички семейства с малки деца се нуждаят от законово защитена политика, която да гарантира правила, условия и информация в подкрепа на естественото хранене.