Руши се музеят на Панайот Волов в село Каранци. Жителите и кметството на Каранци настояват къщата да бъде ремонтирана и музеят възстановен, съобщи БНТ. Музеят е открит през 1984 г. в къщата, в която революционерът е пренощувал за последен път преди да се удави в река Янтра. Жителите на селото настояват сградата да бъде възстановена и отново да приема посетители.

В тази къща се е укривал и Панайот Волов. След Априлското въстание оцелелите революционери се насочили към река Дунав с идеята да се спасят в Румъния. Така, преследвани, Волов, Георги Икономов и Стоян Ангелов пренощували в дома на дядо Първо, но на 26 май 1876 г. при опит да преплуват буйните води на Янтра, се удавили.

Век по-късно къщата се превръща в музей на Волов с етнографски кът, чиито експонати са били събрани от цялото село.

Къщата музей "Димитър Ненов" в Разград пропада

Къщата музей "Димитър Ненов" в Разград пропада

Експонатите са изнесени от сградата

Днес сградата е разрушена, а дворът - обрасъл с буйна растителност. И това, което времето е пощадило, вандалите не са. Къщата е ограбвана в продължение на 20 години. За щастие, ценните експонати са прибрани в историческия музей в Полски Тръмбеш.

Кметският наместник на село Каранци Денка Георгиева обясни, че е имало разговор. с кмета на общината. Ще предприемем стъпки по възстановяването, може да не е за една година, то не е възможно да стане в рамките на една година. Надявам се и младите хора да помогнат, добави тя.

Денка Георгиева каза още, че се очаква експертна комисия да направи оглед на сградата, за да знаят колко ще струва ремонтът.