Към 31 октомври тази година в България са станали 5526 пътно-транспортни произшествия.
Това е само част от зловещата статистика, заради която и тази година „Охранителна полиция" и КАТ стартираха  акция „Светлина". Основната цел, която си поставят организаторите, е намаляването на предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Служители на КАТ „Пътна полиция" и представители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация" ще проверяват изправността на фаровете и подготовката на моторните превозни средства за есенно-зимния сезон и ще сигнализират за установени нередности в пътната маркировка и уличното осветление.

В последните 2-3 години постигнахме такова намаление, че всеки един ден загива по един човек по-малко. Това е много значимо и много голямо", коментира зам.-дир. на „Охранителна полиция" Алекси Стратиев.

Той подчерта, че е важно да се привлече вниманието и на пешеходци, и на шофьори. „Много от тях не са потенциални груби и системни нарушители, а просто пропускат неща, които водят до фатални последици. Статистиката обаче показва, че вървим в една много правилна посока", коментира Стратиев.

Главен инспектор Антон Антонов, началник на отдел „Пътна полиция" при ГД „Охранителна полиция" обясни, че основната цел на акцията е да се постигне първо превенция на водачите и те да проверят своите фарове, гумите и изправността на автомобила.

Освен това той обърна внимание, че зимният период е особен период за движение, когато скоростта трябва да бъде намалена, а светлините да бъдат изправни.
„Акция „Светлина" се организира, защото предстои зимният период, видимостта става по-малка, пешеходците обличат тъмни дрехи, а скоростта на движение продължава да бъде същата, следвайки летния период", обясни още Антон Антонов.

Предвижда се извършване на проверки с Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като основно ще се използва подходът за широко обхватен контрол, така че значителна част от водачите да бъдат проверявани. „Тази година сме извадили уредите от пунктовете за регистрация, така че да могат да бъдат проверявани автомобилите на пътя. В тази част ще има доста санкционирани водачи, които не са си регулирали фаровете", обясни още Антонов.

По думите му, чрез партньорството на Съюза на българските автомобилисти, който желае, ще може да отиде да си провери фаровете и да получи безплатна консултация. Паралелно с акцията, съвместно с общините ще бъдат огледани особено рискови участъци, където условията за пресичане на пешеходците не са добри.

Ще се проверяват платната, пешеходните пътеки и местата, на които има възможност за неправилно пресичане на пешеходците, осветляването на пешеходните пътеки, както и осветлението по основните направления за движение.

Партньори в акция „Светлина" са Съюзът на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, БЧК и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация".

Красимир Костов изтъкна, че от началото на годината при произшествията след сблъскване между МПС има значително намаление на загиналите, но се констатира увеличение на произшествията и на броя на ранените.

На второ място в статистиката са произшествията с пешеходци  - 1589 инцидента от началото на тази година. 105 пешеходци са убити при тези катастрофи, което е 20 % от всички загинали при пътни инциденти.
В сравнение със статистиката от 2010 г. тези инциденти са намалели. В сравнение с 2005 г. с над 3% е намалял относителният дял на загиналите пешеходци.

1572 автомобила са катастрофирали самостоятелно, обясни Костов. 41,8% от пърниците в тези автомобили са загинали, а 31% са ранени. В сравнение с миналата година загиналите са намалели, но ранените са се увеличили.
Тежестта на произшествията извън населените места е по-висока заради високите скорости. Най-голяма концентрация ка ПТП има в големите градове - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, като най-често пътните инциденти стават в петък, събота и неделя.

134 са произшествията в районите на спирките на обществения транспорт. За периода 1 ноември до 31 март 2011 г. най-много са произшествията с пешеходци. Причините най-често са внезапно навлизане в платното, неправилно пресичане без използване на пешеходна пътека, обясни Красимир Костов. По думите му, тревожно висок е броят на катастрофите заради отнемане на предимство.