В столичния отдел "Пътна полиция" демонстрираха двете електронни системи, които постепенно ще бъдат въведени в работата на пътните полицаи.

На демонстрацията присъстваха министър Михаил Миков, заместникът му Калин Славов, ръководители на СДВР.

Възможностите на системата бяха илюстрирани с разпечатка за "извършено" от вътрешния министър нарушение на пътя.

Пътните полицаи ще бъдат снабдени с електронно устройство, през което се прекарва личната карта и се въвеждат данните за нарушението.
В края на всяка работна смяна информацията за санкционираните нарушители ще бъде прехвърляна директно от устройствата в електронната база данни.

Системата за плащане на глобите по електронен път - чрез SMS на номер 1669, плащане чрез мобилен телефон и плащане с кредитна или дебитна карта по електронен път чрез регистрация в on-line системата ebg.bg. - ще улесни изключително гражданите.

Tе могат от техния дом, офис или мобилен телефон бързо и лесно да проверят колко дължат по фишове, издадени им от КАТ, в какъв срок трябва да платят, както и да заплатят глобата веднага по един от мобилните начини, които системата предоставя.

Системата автоматично предоставя информация и за стари, неплатени нарушения и задължения по фишове.

Министър Михаил Миков представи и новия началник на отдела главен инспектор Ваньо Стоевски.

Той посочи неговия професионален опит и изрази увереност, че с неговите знания и опит в столичния КАТ ще се въведе по-стегната организация.

Вътрешният министър връчи на пътните полицаи в София петнайсет нови ескортни мотора "БМВ",  микробус "Фолкваген" за дежурната група за посещения на тежки пътно-транспортни произшествия и два супермодерни "паяка", които могат да вдигат коли до 5 тона с разгъващо се рамо-стрела на 8 метра разстояние.

Те ще се използват при разчистването на катастрофирали коли и при операции на полицията.