На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се предлага цената на природния газ от 1 февруари 2022 г. да бъде в размер на 114,31 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец януари утвърдената от регулатора цена е 133,41 лв./MWh.

На откритото заседание, в което участва цялото ръководство на "Булгаргаз" ЕАД, изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов прогнозира, че ако няма съществени изменения до края на месеца, цената на синьото гориво за българския пазар за м. февруари 2022 г. се очаква да бъде с 14-18 % по-ниска от действащата цена за м. януари. Той отново потвърди, че при образуването на месечната регулирана цена на синьото гориво дружеството спазва стриктно изискванията на нормативната уредба и формира цената на база на най-ниски разходи. За българските потребители - газоразпределителни дружества, топлофикациите и индустрията остават всички ползи от по-ниските цени на доставяния природен газ от Азербайджан и количествата, добивани от газовото хранилище в Чирен, изтъкна Николай Павлов. Обобщените резултати показват, че от началото на 2021 г. до м. януари 2022 г. тези ценови ползи за потребителите са в общ размер от над 1 милиард лева, което запазва заетостта на фирмите и им дава конкурентни предимства. Относно обема на доставяните количества от Азербайджан Николай Павлов посочи, че при липса на изградена газова връзка между Гърция и България това са максимално възможните количества, за които азербайджанската страна е дала съгласие.

Еленко Божков: Няма друг скоростен вариант за газови доставки, ако Русия ни врътне крачето

Еленко Божков: Няма друг скоростен вариант за газови доставки, ако Русия ни врътне крачето

Да се попълва резерва със сяра 1% и мазут

На заседанието председателят на КЕВР доц. Иван Иванов заяви, че регулаторът приема изнесените данни и коментари като становище на цялото ръководство на газовото дружество, което участва в откритото заседание. Той изрази очакване цената на природния газ, която "Булгаргаз" ЕАД ще предложи на 1.02.2022 г., да бъде значително по-ниска от досегашната цена. "Това ще бъде сериозна подкрепа както за индустрията, така и за всички потребители у нас", заяви доц. Иванов. В отговор на поставени въпроси от страна на регулатора Николай Павлов заяви, че дружеството смята да осигурява непрекъснати доставки за потребителите, независимо от определени рискове в сегашната международна ситуация. "Булгаргаз" ЕАД е получил потвърждения от страна на "Газпром експорт" и от азербайджанския доставчик, че договорните задължения за доставка на природен газ ще бъдат изпълнявани в съответните обеми. В газовото хранилище в Чирен са нагнетени 100% от предвидените количества природен газ, които се теглят по утвърден план, уточни Николай Павлов. Що се отнася до изчисленията, обявени от Министерство на енергетиката, сочещи възможност за значително по-ниска цена за м. януари, от "Булгаргаз" ЕАД информираха, че нямат информация по този въпрос.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с условията по търговските договори за доставка с ООО "Газпром экспорт" и азербайджанската компания и споразуменията към тях. Във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи съгласно чл. 17, ал. 3 от НРЦПГ "Булгаргаз" ЕАД е представило към заявлението справка за общото количество природен газ за м. февруари 2022 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, по програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори за доставка на природен газ.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ за дейността "обществена доставка", както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.