Не трябва да ни е страх от ваксинацията, попитайте и личния си лекар, призовава министър-председателят Кирил Петков във видеообръщение във Фейсбук. "Всички искаме да няма ограничения, всички искаме децата да ходят на училище, всички искаме да работят бизнесите, всички искаме да няма зелени сертификати, но сме на прага на петата вълна", казва Петков във видеото, разпространено от "Продължаваме промяната". В него той отново ясно заявява: "Искам да уверя всички българи, че няма да има задължителна ваксинация докато съм премиер".

Той припомни, че над 5000 легла вече са заети, а 502 пациенти са на интензивно лечение. По думите му, за да се запазят минималните ограничения - повече хора трябва да се ваксинират.

Петков обясни, че вече има 2 млн. българи, които са напълно ваксинирани. Ако успеем да стигнем 75% от българите да се ваксинират, ще успеем да не затворим икономиката, ще успеем да гарантираме нормално образование на децата си и най-важното - няма да сме свидетели на пациенти по стълбите на болниците, заключи той.

анкета

Какво ще направите при идването на Омикрон?

Виж резултати

Ще се ваксинирам 4.5%

Ще си сложа бустер доза 21.6%

Маски и дистанция 18.2%

Нищо, за да вървим към стаден имунитет 15.8%

Стига сте ни плашили 39.9%