19 февруари е един от дните, в които най-силно се чувствам горд с това, че съм българин!

Горд, че страната ни е родината на Васил Левски!

За близо век и половина от гибелта на Апостола, неговото наследство и завет се превърнаха в най-истинския учебник по родолюбие и честност. А с особена яснота днес звучи това негово верую:

"Дела трябват, а не думи.", заявява премиерът Кирил Петков в изявление по повод 149 години от гибелта на Левски, публикувано в официалната страница на Министерски съвет във "Фейсбук".

Радев: Историята няма да ни прости, ако не превърнем идеала за чиста и свята република в реалност

Радев: Историята няма да ни прости, ако не превърнем идеала за чиста и свята република в реалност

Румен Радев и Илияна Йотова отдадоха почит пред паметта на Апостола на свободата

Министър-редседателят цитира следните думи на Иван Вазов за апостола:

"... В бъдещето тъмно той гледаше ясно.

Той любеше свойто отечество красно... ".

"Васил Левски е символ на чистота, символът, който ни обединява.

Поклон и благодаря!", пише още Петков.

Снимка 564153

Източник: "Фейсбук" страница на Министерски съвет

По повод годишнината от гибелта на Апостола премиерът разговаря и с децата в българското неделно училище "Дора Габе" в Мюнхен. Той е в града, за да участва Мюнхенската конференция по сигурността.

"Много се радвам, че съм с вас, в българското училище, защото знам, че без български език и култура всички сме като дърво без корен", каза Петков.

Министър-председателят разговаря с децата за делото, завета и борбата за независимост, на която националният ни герой отдаде живота си. "Васил Левски е вярвал, че свободата трябва да е българско дело, не на велики сили отвън. Затова и днес наша отговорност е да направим България такава, каквато искаме да бъде - просперираща и да работи по еднакви правила за всички граждани", посочи той. Петков заяви също че правителството всеки ден полага усилия за промяна на страната ни, за да може все повече български деца да виждат перспектива за развитието си у нас.

Снимка 564166

Източник: Правителствена информационна служба

В този контекст той акцентира върху намерението за създаването на фонд "Стамболов", който би допринесъл за завръщането на успешните българи, получили образование на световно ниво зад граница. "Ако ви приемат в един от топ 20 на университетите в света, българската държава ще покрие разходите за образованието ви, ако след това се върнете у нас, за да работите за родината си", каза още премиерът пред българските ученици в Мюнхен.

Българското неделно училище "Дора Габе" в Мюнхен съществува от 2013 г. като в момента в него се обучават 160 български деца от предучилищна до 16-годишна възраст.