Клетка на истината на столичния бул."Витоша" слага "Край на епохата на клетките".

Инициативата е на организацията за защита на животните КАЖИ.

Сдружението показва първата информационна изложба у нас, представяща Европейската гражданска инициатива "Да сложим край на епохата на клетките", която има за цел да прекрати използването на клетки в животновъдството.

Всеки, посетил изложбата, ще има възможност да види Клетката на истината и, ако желае, да подпише петицията на Европейската гражданска инициатива.

Само през последните два месеца инициативата "Да сложим край на епохата на клетката" е подкрепена с подписите на близо 250 хиляди европейски граждани.

Мрежата обединява стотици организации за защита на животните, животновъдни организации, политически и екологични организации в една цел - да се подобри животът на селскостопанските животни като се премахне използването на клетки в животновъдните обекти.

За да е успешна инициативата, необходими са един милион подписа до края на месец септември, 2019 г. Животновъдството в клетки е страдание, което може да бъде прекратено, категорични са организаторите.

Селскостопанските животни са съзнателни същества, които изпитват чувства, добре познати на човека - тъга, болка, радост, състрадание и др. Затворени в клетки, те понасят огромни лишения и болка. Движението им е силно ограничено. Не могат да изразяват свободно физиологическите си и поведенчески потребности.

Само на територията на Европейския съюз стотици милиони селскостопански животни прекарват живота си в клетки.

Много от тях са затворени така, че нямат място дори да се обърнат. Свинете са принудени да кърмят своите прасенца в клетки, плътно притиснати от всички страни. Зайците и пъдпъдъците прекарват целия си живот в клетки, заобиколени единствено от решетки без нищо напомнящо природа. Малките теленца се отделят в тесни самостоятелни боксове почти веднага след раждането си. Повечето кокошки все още са затворени в клетки, а патиците и гъските са натикани също между решетки, за да бъдат угоявани принудително и да не могат да изгарят никакви калории чрез движение за производството на фоа гра (втлъстен гъши дроб).

Всичко това излишно страдание може да бъде прекратено, смятат инициаторите у нас.

Според тях животните заслужават живот без жестокост. Човекът отдавна ги е признал за съзнателни същества. Основен принцип при хуманното отношение към тях е предотвратяване на излишното страдание.

Съществуващите съоръжения от клетки правят трудно или невъзможно прилагането на петте основни свободи за хуманно отношение към животните. А те са: свобода от глад и жажда; свобода от дискомфорт; свобода от болка, нараняване и заболявания, свобода да изразяват естественото си поведение и свобода от страх и стресови ситуации.

"Ето защо призоваваме Европейската комисия да прекрати практиките на излишна жестокост и страдание", обясни Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ.

"Чрез обединяване на усилията на толкова много други поддържащи организации и граждани, ние имаме възможността да сложим край на епохата на клетката", категорична е тя.

"Това е уникална възможност за хората в Европа да се изправят и да покажат на света, че вече не приемат ненужните страдания на селскостопанските животни в клетките", сподели още Леополдин Шарбоно, говорител на Европейската гражданска инициатива "End Age The Cage" и председател на гражданската комисия. "Искаме да видим един цял континент да се изправи срещу жестокостта в клетките", иска той.