Кметът на Пловдив Славчо Атанасов разпореди мерки срещу нови запалвания на сметището край село Цалапица, информира Пловдив 24.
  • Да анализират причините за пожара на сметището и да предложат спешни мерки, които да не допуснат нови запалвания на боклука.
  • Да проучат и докладват до месец възможностите за пълното обезвреждане на сметището край Цалапица - чрез проекти за рекултивация на терена над сметището или чрез преработка на натрупваните вече 18 години битови отпадъци.
  • Да предложат проекти за изграждане на система за тотален контрол и сигурност върху територията на сметището край Цалапица, включително видео наблюдение и задължителни нощни обходи на охранителите на обекта.
  • Да разработят система за максимално бързо оповестяване при възникване на аварийни ситуации. Това е особено актуално пред началото на отоплителния сезон заради реалния риск горящи въглени от печките за битово отопление да попаднат в контейнерите за смет, а оттам и на сметището.

Въпреки успешното приключване на кризата, кметът Славчо Атанасов заяви: "На всички ни е ясно, че сметището край Цалапица е екологична бомба, която залагаме на поколенията след нас. Затова ние сме длъжни пред потомците си да направим всичко възможно, за да обезвредим тази бомба."

Община Пловдив съобщава, че през последните дни в здравната мрежа на Пловдив няма регистрирано рязко завишаване на случаите на остри респираторни или други заболявания, свързани с периодичното задимяване на града до потушаването на пожара на сметището.

Това потвърждава коректността на данните на измервателните станции на РИОСВ, на РИОКОЗ и на "Гражданска защита", че освен завишено съдържание на фини прахови частици, в атмосферния въздух не са регистрирани други опасни за здравето вещества.