КНСБ иска намаляване на общата ставка на ДДС на 15%. От организацията предлагат необлагаем минимум равен на МРЗ за страната, както и въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица. Според тях тази визия за данъчна система в България, би стимулирала икономическия растеж.

Като аргумент от КНСБ дадоха пример, че ако човек получава 1000 лв. работна заплата, ще разполага с допълнителни 652 лв.

Ако едно домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лв. работна заплата, то допълнителната сума, с която ще разполага даденото домакинство на година, ще бъде в 1972 лева, констатират още те.

Всички хора, които получават доходи до 2 500 лв. ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10% на 15%, разполагаемите средства ще бъдат повече, заради ефектът от въвеждането на необлагаем минимум, обясниха още от КНСБ.

Всички хора, които получават доходи над 2 500 лв. ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така например тези, които получават 3 000 лв. работна заплата, ще платят 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагат с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин, крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи, ще бъде отново положителен, добавят те.

От КНСП поясняват, че ако исканията им за нова данъчна визия бъде приета, то държавният бюджет ще загуби 4, 67 млрд. лв., но от друга страна, има възможност за генериране на други 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин, нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.