Ръководството на КНСБ днес е потърсило посредничество от Националния институт за помирение и арбитраж и от парламентарната комисия по правата на човека по случая със заплатите на българските строители на магистрала "Люлин". Това съобщи БНР.

От синдиката информират, че днес по вина на мениджърския екип на турската фирма "Мапа Дженгиз" - строител на магистралата, са били провалени преговорите за изпълнение на подписаното споразумение от 2 декември и на протокола между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и мениджърския екип на фирмата.

Днес е трябвало да бъде разписан поетият ангажимент от ръководството на турската фирма да осигури равни условия на труд и заплащане за българските и на чуждите граждани при наемане на работа, съобразно с националното законодателство.

От КНСБ са предоставили договорените минимални осигурителни доходи за икономическа дейност "Строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти" (от 29 август 2009 г.), но ръководството на "Мапа Дженгиз" е отказало да преговаря.

Изплащането на заплатите за ноември до края на този месец отново е с разлика 2-3 пъти в полза на турските работници - за една и съща работа, на едно и също работно място, при една и съща производителност, информират от КНСБ.

Синдикатът предупреждава, че това ще доведе до граждански протести.