„Княз Кирил забогатя с още $ 25 млн.", съобщава „Труд"

Пари при пари отиват! Само за ден царският син Кирил Сакскобургготски забогатя с още $ 25 млн. Британският фонд за управление на активи, в който работи князът - "Джи Ел Джи Партнърс", реши да възнагради 16 от най-добрите си служители с 11-процентен дял от новото си американско подразделение, съобщи вчера британският вестник "Сънди таймс".

Това е част от новата стратегия на компанията, която вече ще залага на високоплатени мениджъри. Кирил е вторият син на бившия цар и премиер на България Симеон Сакскобургготски.
Князът обаче трябва още яко да се труди, за да стигне баща си Симеон, който успя да си вземе имоти от българската държава за над 200 млн. евро.


„Синът на царя прибра $25 млн." извежда на първа страница „Стандарт"


25 милиона долара прибра в джоба принц Кирил от рисковия фонд "Джи Ел Джи партнърс". Там синът на Симеон е мениджър за връзки с клиентите, съобщи "Таймс".

Фондът е разпределил $400 млн. премии на своите 16 най-добри брокери. Името на "Джи Ел Джи" нашумя у нас покрай строежа на "Дунав мост 2". Акционерите в испанската ФСС, която бе избрана за изпълнител на проекта, държат дял от 20 млн. евро във въпросния фонд. От компанията обявиха, че ще строят моста няколко седмици преди официалното съобщение за това, което породи съмнения.

Подобно на баща си Симеон, известен като запален комарджия, Кирил също е любител на рисковите сделки. И работодателите му със сигурност го поощряват за това. Името на принца се свързва и със скандалната сделка за БТК. Телекомът бе приватизиран за 230 млн. евро. И само три години по-късно препродаден за над милиард евро.

20% от "Джи Ел Джи партнърс" са собственост на лондонската инвестиционна банка "Лемън Брадърс", където принц Кирил бе директор на "Корпоративно финансиране". Банката е движела сделката за ипотекирането на "Царска Бистрица", заяви преди време депутатът Яне Янев.

"Джи Ел Джи" дава премии на брокерите си, за да останат на работа след преструктурирането. 16-те късметлии се задължават да реинвестират във фонда половината от парите, или по $12,5 млн.

Сред щастливците са експертът по нови пазари Грег Кофи, спецът по европейски стратегии Робърт Доналд и шефът на кредитния фонд и този за неутрални пазари в "Джи Ел Джи" Стив Рот.
10 млн. долара ще бъдат отделени и за възмездяване на други служители на "Джи Ел Джи", пише още "Таймс".
„Княз Кирил ухажван с $ 25 млн.", четем в „24 часа".

Княз Кирил Сакскобургготски ще получи дялове за 25 млн. долара от нова компания. Той е сред 16-те водещи брокери на фондовия мениджър "Джи Ел Джи партнърс" (GLG Partners LP), които ще се сдобият с ценни книжа, съобщи вчера лондонският "Таймс".

Дяловете се дават на брокерите, за да ги задържат в "Джи Ел Джи партнърс" след преструктурирането му. Във фонда, който управлява активи за $ 20 млрд., Кирил е мениджър за връзки с клиентите.


„Принц Кирил взима $25 милиона, за да не напуска работа", научаваме от „Новинар"

Принц Кирил, синът на Симеон Сакскобургготски, е сред 16-те топслужители на компанията "Джи Ел Джи партнърс", които ще получат по 25 млн. долара всеки, за да останат на работа в компанията си след преструктурирането й. Това обяви вчера лондонският вестник "Таймс", но не уточни за коя компания става дума.

Елитните служители ще получат сумата в ценни книжа. Принц Кирил е мениджър по връзки с клиентите в "Джи Ел Джи". Според други британски издания миналата седмица е било обявено, че компанията ще стане собственост на "Фрийдъм акуизишън холдингс" в сделка на стойност 3,4 млрд. долара. Всеки от топброкерите се е съгласил да реинвестира половината от предоставените му средства обратно в новата компания.

„Избираме доставчици на газ и електричество", информира „Стандарт"


От 1 юли европейските потребители могат да избират свободно доставчика си на електричество и газ. Но експертите са единодушни, че засега либерализацията за българите ще е само на хартия. Защото не са готови всички документи за това. Много е трудно битовият потребител сам да си избира доставчик или производител от друг регион да му доставя ток, защото ще трябва да плати преноса на ток през двете енергоразпределителни дружества. Така ще се наложи да плаща повече, обясни шефът на енергийния регулатор Константин Шушулов.

Свободният пазар няма да доведе до по-ниски цени и по други причини - има недостиг, освен това токът у нас е сред най-евтините за региона. Затова е по-вероятно да поскъпне, а цените на съседите да паднат. От 1 юли енергийният регулатор блокира квоти електроенергия от АЕЦ. Въпреки отварянето на пазара замразените киловати ще се продават на регулирани цени. Става въпрос за около 30% от производството на "Козлодуй", защото там токът е най-евтин. Ядрената централа продава квтч за около 4,9 ст.

„Не сменяйте доставчика на ток засега", предупреждава „Труд"


На практика от днес всеки битов потребител на електроенергия може да смени доставчика си на ток. Но ако се откажете от услугите на енергото, после вече не можете да се върнете при него като абонат.

Това научи "Труд" вчера от непубликуваните "Насоки за потребителите при отваряне на пазара на електроенергия от 1 юли 2007 г." Документът е бил приет късно в петък от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

„По-скъпият ток обърква стари и нови сметки", извежда на първа страница „Сега".
Поскъпването на тока от 1 юли ще доведе до бъркотия в графика и сметките за плащане. Само два месеца след като близо 2 милиона потребители в западната част на страната бяха объркани от нови срокове за отчитане и плащане на тока, местната компания ЧЕЗ пак променя графика.

Извънредно отчитане на електромерите ще направят и EVN и E.ON, които обслужват останалата част от страната. И двете компании обявиха, че ще проверяват консумацията между 1 и 8 юли и онези, които обичайно плащат след 8-о число на месеца, ще се издължат поне 2-3 седмици по-късно. От вчера цената за битова еленергия се увеличи със 7,5%.

От седмица насам в столицата и в други градове в Западна България енергото не прави нови сметки за ток и не спира захранването на онези, чийто срок за плащане е изтекъл на 26 юни. Причината е, че плащането на консумираната енергия за май се отлага за 16-31 юли, когато ще излязат и резултатите от извънредното засичане на 2 милиона електромера. То започна вчера и ще продължи до 10 юли.

ЧЕЗ няма да издава две отделни бележки за консумацията преди и след 1 юли, а следващата сметка ще бъде разделена на две заради променените цени. Извънредното засичане означава, че за някои клиенти сметките ще бъдат за по-дълъг срок, а за други за по-малък от обичайните 30 дни. За електромерите, засечени между 12 и 31 май, сметките ще са по-високи, защото включват повече от 30 дни. Когато измерителни уреди са засечени между 1 и 12 юни 2007 г., сметките ще бъдат необичайно ниски, защото ще включват консумация за около 15-20 дни.

След края на юли ЧЕЗ възнамерява да върне предишния график, при който месецът е разделен на пет периода и всеки потребител се отчита по различно време.

Новите тарифи за електроенергията накараха бизнеса остро да протестира. За тока за промишлени нужди поскъпването е минимум 17%, като заради промяната на някои тарифи повишението стига 30%.

За битовия ток Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обещаваше само 5.5% поскъпване от 1 юли, но от решението, публикувано на сайта на комисията броени часове преди да настъпи датата, излезе, че поскъпването е 7.5%. Днес Стопанската камара събира на спешна среща ръководствата на големи предприятия като "Кремиковци", "Стомана", "Радомир метали" и др., за да обсъдят отпор срещу решението на ДКЕВР. Според главния секретар на БСК Петър Денев такова голямо поскъпване на тока поставя на изпитание конкурентоспособността на икономиката. Възможно е решението на ДКЕВР да бъде обжалвано.

От Стопанската камара са възмутени и от малкото време, което е оставено за преориентиране към пълната либерализация на вътрешния пазар на електроенергия. От 1 юли 2007 г. във всички страни-членки на ЕС, включително и у нас, всеки потребител може да купува ток не само от местния монополен доставчик, а и от който и да е регистриран търговец на ток. Според пресслужбата на Еврокомисията единствено в Германия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Холандия са готови за прехода към либерализирания енергиен пазар.

„Адвокат рибар съди Кабил за билета си", четем в „24 часа"


Столичният адвокат Росен Воденичарски заведе дело срещу земеделския министър Нихат Кабил заради билета за любителски риболов.

Седмичният и месечният билет важат от датата на издаване, докато шестмесечният е валиден за срок, определен от министъра - от 1 януари до 30 юни и от 1 юли до 31 декември. А е всеизвестно, че активният риболов се практикува през пролетта и лятото, т. е. от април до октомври.

При това положение е безсмислено да купя 6-месечен билет. Пак ще бъда принуден да платя билет за цялата календарна година, пише Воденичарски в жалбата си до Върховния административен съд. "Министърът фактически ме лишава от правото, което ми е дадено със закона за риболова", твърди той.

Адвокатът иска магистратите да отменят сроковете за валидност на 6-месечния риболовен билет, определени от министъра, защото той е превишил правата си. "Законът за рибарството му е възложил да определи в наредба само техническите подробности по отпечатването и разпространението на билетите, но не и сроковете за валидността им", изтъква юристът, който е рибар любител от 35 г. Ако депутатите искали риболовните билети да важат за фиксирани срокове, щели да предвидят месечните да са валидни за един календарен месец, а не от датата на издаването им.

„Червените няма да цепят икономиката и енергетиката", разбираме от „Новинар"


Министерството на икономиката и енергетиката да не се цепи на две, съобщи пред "Новинар" източник от червената партия. Ведомството ще продължи да функционира както и до момента, като на стола на Румен Овчаров най-вероятно ще седне икономистът Петър Димитров. В навечерието на Петровден колегата му от парламентарната група на Коалиция за България Петър Кънев се пошегува: "Нека не водим дуел кой от двамата ще бъде утре, а да седнем на една маса и да празнуваме заедно." Слуховете, че царят ще свали доверието си от евроминистъра Гергана Грънчарова, също са под въпрос. Нашите работят добре с нея, но зависи какво ще реши Симеон, коментираха в БСП. Според червените фактът, че Сакскобургготски иска Антон Станков в жълтото ръководство пък означава, че не го готви за министър. Така остава отворен и въпросът за наследника на правосъдния министър Георги Петканов.

Лидерът на БСП Сергей Станишев няма да има заместници в БСП, реши в събота червеният висш съвет. Новото ръководство беше избрано с тайно поименно гласуване. Новите лица са депутатът Кирил Добрев, зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, Деница Златева и д-р Семра Изетова от Кърджали. Ръководството на БСП напуснаха Добромир Гущеров, Кирил Желев и Атанаска Тенева. Вместо заместници в Изпълнителното бюро на БСП обаче ще има шестима секретари - главен секретар Димитър Дъбов и секретари Антон Кутев, Евгени Узунов, Ивелин Николов, Кристиян Вигенин и Катя Николова. Председател на Националния предизборен център ще е Евгени Узунов, а негови заместници са Катя Николова и Димитър Дъбов.

„Станишев укрепи позициите си в БСП", съобщава „Сега"

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев укрепи позициите си в ръководството на партията, след като свали Румен Овчаров и Румен Петков от постовете им на заместници, а издигна свои хора на ръководни позиции като секретари. С тайно гласуване Висшият съвет одобри на пленум в събота новия състав на изпълнителното бюро. Въпреки прогнозите за драстични промени и изваждане на министрите от ръководството на партията, Станишев не предложи големи изненади в персоналните предложения. По-голямата изненада се оказа решението лидерът изобщо да няма заместници. Той го мотивира с нуждата да се върши повече оперативна работа, за която някои от досегашните му заместници нямали достатъчно време.

Досега заместници на лидера бяха министрите Румен Овчаров и Румен Петков, председателят на НС Георги Пирински, както и секретарят Димитър Дъбов и бившият шеф на предизборния щаб Ивелин Николов. От тях обаче само последните двама запазиха ключовите си позиции в изпълнителното бюро като секретари, като Димитър Дъбов стана и главен секретар. Останалите секретари също са хора, близки до Станишев - Кристиян Вигенин, Антон Кутев, Катя Николова и Евгени Узунов.

"Секретарите не могат да се възприемат като заместващи досегашните зам.-председатели. Те са хора, които имат и опита, и възможността ежедневно да работят с политическите организатори и апарата на Висшия съвет. Политическите решения обаче се взимат от цялото изпълнително бюро", изрично подчерта Станишев. И добави: "Имаме нужда от изпълнително бюро, което работи на екипен принцип, а не от йерархия и от позиции, които са само звезди на пагона". Според социалисти обаче секретарите ще изпълняват именно функциите на зам.-председателите, а решението такива изобщо да няма е бил начинът да се неутрализират лобитата и на Румен Овчаров, и на Румен Петков.

Персоналните предложения не са обсъждани на заседанието, имало е спор единствено дали само председателят да предлага състава на ръководството, или и Висшият съвет. Красимир Премянов предложил Георги Близнашки. Стигнало се до извода обаче, че по устав няма право, разказаха социалисти.
Въпреки спокойствието хора от БСП смятат, че напрежението в партията не е намаляло и може да достигне кулминацията си на конгреса догодина, когато хората на Овчаров може да се опитат да свалят Станишев и неговите хора в ръководството.

Макар че се очакваше 20-членното изпълнително бюро да бъде намалено, то всъщност се увеличи с 1 член. От ръководството бяха извадени Димитър Гущеров, Атанаска Тенева и Кирил Желев. На тяхно място влязоха зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, депутатът Кирил Добрев, Деница Златева и Семра Изетова. Станишев обясни избора си с решенията, които начертал на конгреса на 16 юни - развитие на селските райони, отваряне към други етноси, приемственост и обновление.

С най-много гласове в ръководството бяха избрани шефът на ПГ Михаил Миков, кметът на Смолян Дора Янкова, Стефан Данаилов и Георги Пирински. Най-малко събраха Ивелин Николов и депутатката Мая Манолова. Разликата между Румен Овчаров и Румен Петков беше 8 гласа в полза на вътрешния министър.

ЗАБАВЯНЕ
Промените в кабинета ще бъдат отложени с още седмица заради пътуване на Симеон Сакскобургготски в чужбина. "Те ще станат ясни след заседание на коалиционния съвет вероятно по-другата седмица", обяви Станишев. Тогава трябва да се разбере ще има ли още махнати министри, както и кои ще са наследниците на Румен Овчаров и Георги Петканов. Тримата лидери обаче трябва да побързат, тъй като парламентът, който трябва да одобри промените, излиза в лятна ваканция на 27 юли.

„Станишев смени само трима", информира „Монитор"

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев не предприе очакваните от социалистите драстични промени в ръководството на червените на пленума на партията в събота, коментираха пред "Монитор" членове на столетницата. От състава на Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП отпаднаха само Добромир Гущеров, Кирил Желев и Атанаска Тенева. Станишев поряза надеждите на партийците, които очакваха от бюрото да си тръгнат министъра на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров и вътрешния министър Румен Петков, чиито имена бяха забъркани в редица скандали напоследък.
"Сергей явно е преценил преди местните избори да не клати лодката. Промените в ИБ са формални, а очакванията бяха съвсем други. Трябваше да бъдат направени по-драстични промени", посочи членът на Висшия съвет (ВС) на партията Илия Божинов.

След промените на пленума за първи път от 1990 г. насам председателят на ВС на социалистите остава без свои заместници. Вместо тях ще има секретари по различни области, като за главен сред тях бе избран Димитър Дъбов. На депутата ще помагат Антон Кутев, Евгени Узунов, Ивелин Николов, Катя Николова и европарламентаристът Кристиян Вигенин. Според Станишев замяната на зам.-председателите със секретари е необходима, тъй като бившите замове не можели да вършат достатъчно работа на "Позитано" 20 заради ангажиментите им на държавно ниво.

Новите имена в ИБ са Деница Златева, Кирил Добрев, зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова и членът на ВС от Кърджали Семра Изетова. Бюрото бе избрано с тайно гласуване. Чрез вота си червените изразиха най-голямо доверие към кметицата на Смолят Дора Янкова и шефа на парламентарната група на БСП Михаил Миков, а най-малко гласове събраха бившият зам.-председател Ивелин Николов и депутатът Мая Манолова.

Банкерът Евгени Узунов пък оглави постоянния предизборен щаб на червените.
На пленума бе взето и решение министрите на БСП да участват всеки вторник в заседанията на парламентарната група на партията. Станишев обяви, че ремонтът на кабинета ще бъде факт един или два дена преди петък 13 юли. В края на по-другата седмица съвета на тройната коалиция ще реши кой ще наследи постовете на Овчаров и правосъдния министър Георги Петканов, който също подаде оставка.


„НДСВ се регистрира до дни с новото име", научаваме от „Труд"

Днес или най-късно утре НДСВ ще внесе в съда документите за регистрация на Третия извънреден конгрес на партията, научи "Труд".

В книжата ще фигурират новоизбраното на 3 юни ръководство, въпреки съмненията за манипулации на форума, и новото име - "Национално движение за стабилност и възход".

Документите най-вероятно щял да внесе изпълняващият длъжността секретар на партията Илчо Дуганов, но имало възможност това да направи и общинският съветник от София и също нов член на царското политбюро Кирил Арсов.


„Европейската комисия се заема със Странджа", разкрива „Новинар"

Европейската комисия ще разлежда проблема със статута на природен парк Странджа. Това се наложи, защото преди броени дни Върховният административен съд (ВАС) обяви за нищожна заповедта на министъра на околната среда от 1995 г., с която е обявен природен парк Странджа с площ от 116 136,2 хектара. С това свое решение съдът автоматично премахна статута на Странджа като защитена територия. Причината за решението на съда беше, че паркът е с неясни граници. Всички природозащитници се противопоставиха на решението, някои дори блокираха движението в центъра на София в знак на протест. Най-голямо възмущение изрази Зелената партия, която е твърдо решена да информира своите колеги от Европейската зелена партия за ликвидиране на ценна защитена територия в България, която трябва да е част от европейската екологична мрежа "Натура 2000". От партията казаха, че ще настояват пред Европейската комисия да бъдат санкционирани тези, които унищожават националното богатство. Според зелените вече няколко години в природния парк продължава незаконно строителство. България е една от страните в Европа с най-голямо биологично разнообразие, но незаконното строителство в защитените територии ще го унищожи, допълниха от зелената партия.

Кметът на община Царево Петко Арнаудов и инвеститорът на незаконното селище "Златна перла" край село Варвара бяха тези, които обжалваха заповедта да се обяви Странджа за природен парк. Целта на премахването на статута е да се продължат строежите по южното черноморие. Самият парк представлява 1% от територията на България и е най-големият в страната ни. Странджа има предимството да съчетава море и планина и затова разполага с наличие на бозайници, влечуги и растения, някои от които са рядко срещани и са от световна важност. В този регион се срещат 68% от всички птици на България, има 54 вида бозайници и 1500 вида растения. Поради своето биоразнообразие Странджа трябваше да влезе в екологичната мрежа "Натура 2000", а не да бъде заличена като защитена територия, казаха още от Зелената партия.

„Край на "привързването" между трудов инспектор и местна фирма", съобщава „Сега"

Инспекторите по труда трябва да имат право да проверяват фирмите в цялата страна, а не да са ограничени по райони, обяви зам. социалният министър Васил Войнов. Това ще бъде една от новостите в закона за инспектиране, съобщи той. Целта е да не посещават едни и същи фирми и обекти, за да не се "привързват" към определени работодатели. В момента инспекторите са разделени на териториален принцип. Те могат да проверяват в други области, но само със специална заповед, в която се описва къде ще се правят проверките.

Уреждането на документите обаче често се бави, а междувременно фирмите разбират за проверката и затварят за няколко дни, обясни той.
Друга идея в новия закон е да се въведе и изискване работниците да носят баджове с номера на трудовия си договор. Така инспекторите ще могат веднага да проверят дали служителят има договор или не. В бъдеще инспекторите ще могат да изискват и личната карта на работниците. В момента те нямат това право и затова проверките им често търпят провал, ако служителите откажат съдействие.

ЗЛОУПОТРЕБИ
Фирми за скрап укриват оборот и здравни осигуровки в Русенско, съобщиха вчера данъчните в дунавския град. Инспекторите са проверили 151 площадки за търговия с отпадъци от черни и цветни метали. Четири фирми не са внасяли в срок удържаните от приносителите на метали 15% от стойността, на която са изкупени. Санкцията за това хитруване стига до 1000 лв. Фирма с 9 площадки за вторични суровини не водила отчетност за оборотите си и се установило, че са пласирани за преработка 4 тона желязо повече, отколкото е изкупено. В декларираните данъци към 31 декември м.г. са фиксирани стоки на стойност 3000 лв. - т.е. за около 9 тона, а проверката показала, че на 1 януари вече е имало стока за 80 000 лв. Същата фирма е внасяла здравни осигуровки за 9 работници само за декември 2006 г. и за февруари 2007 г. Според данните на НОИ обаче работодателят е трябвало да ги осигурява още през юли 2006 г.

„Скъпият ток подяде пенсиите", четем в „Стандарт"


Поскъпването на тока от 1 юли изпи двете бири към пенсиите, извоювани с бой от социалния министър Емилия Масларова. От вчера парите на възрастните се вдигат с 10%. Електричеството пък се увеличава със 7,5 на сто.
Първоначално се предвиждаше пенсиите да скочат с 8,5%, което прави средно 12,50 лева. Левицата обаче се пребори за 15 лева. "Ще пием две бири повече", зарадваха се възрастните. Сега обаче се оказва, че ще пият само по една студена вода.

Досега битовите потребители плащаха 14,6 ст. на квтч през деня и 9,3 ст. на квтч през нощта. При средно потребление от 300 киловата електроенергия по дневната тарифа и около 100 киловата по нощната сметките на домакинствата бяха по около 53 лв. С новата тарифа българите вече ще плащат 15,7 ст./квтч през деня и 10 ст./квтч през нощта. Така при същото потребление на ток домакинството ще плати 57 лв., или с 4 лева повече.

Чиновниците обаче едва ли ще усетят толкова осезателно увеличението на тока. Заплатите им скачат с 10%. През първото тримесечие на годината средното възнаграждение в обществения сектор е 450 лв. С 10-процентното увеличение чиновниците ще слагат в джоба си по близо 500 лв.

От вчера с 0,6% годишно се увеличат добавките за стаж или опит в професията. Бонусът е за всеки, който има трудов стаж повече от година. Конкретната сума обаче зависи от стойността на всеки трудов договор. Това важи и за добавките. При смяна на работата допълнителният бонус вече важи, но само ако новата професия е същата или сходна по характер със старата.

„Български сводници арестувани във Франция", пише „Новинар"


Френската полиция разби мрежа за проститутки от България, действаща от май 2006 г. в района на североизточния град Реймс, пише френския вестник "Журнал дю диманш". Арестувани са петима души - двамата ръководители на трафика в България, двама техни помощници във Франция и една проститутка. Акцията е извършена в периода 23-25 юни, преди сводниците да напуснат Франция.

Групата докарала в района между Реймс и Соасон двайсетина българки между 22 и 29 години, всичките от Южна България. За една година те прехвърлили между 1 и 1,5 милиона евро, спечелени от сексуалната експлоатация.
Двамата босове, на 35 и 37 г., не напускали България, откъдето "дърпали конците". В началото на юни обаче те пристигнали във Франция и поради разногласия помежду си, решили "да си поделят територията", но полицията и жандармерията ги проследили и успели да ги арестуват. Момичетата са разпитани като свидетели.

Мрежата е разбита след месеци разследвания и стотици часове подслушани разговори.

„Български сводници закопчани в хотел във Франция", съобщава „Труд"


Двама български сводници и трима техни съучастници, сред които една жена, бяха арестувани във Франция в рамките на мащабна операция срещу мрежа за проституция в Реймс, Североизточна Франция, съобщи в. "Журнал дю диманш".

Арестите бяха предшествани от продължително наблюдение на групата, използвала около 20 момичета от Южна България, работили по магистрала 31 между Реймс и Суасон.

Полицаи, водили разследването, изразиха пред вестника учудването си от работоспособността на българките: те осигурили на сводниците си печалба между 1 и 1,5 млн. евро за година. Парите са били прехвърлени в България, твърди вестникът.

„Щъркел приземи американски "Буревестник", информира „Труд"


Щатскиизтребител F-16 от демонстрационната група за висш пилотаж "Буревестници" се приземи вчера преждевременно по време на авиошоуто в Граф Игнатиево. "Виновникът" беше щъркел, който се удари в кабината на самолета.

Веднага след като приземи машината, пилотът се прехвърли на резервна. "Не е имало неизправност на американския изтребител, преди да излети", уточни командирът на поделението в Граф Игнатиево ген. Румен Радев.

Летците от демонстрационната група за висш пилотаж пристигнаха с осем самолета, а шест от тях участваха в шоу.

„Който не работи - сменят го в туризма с македонец, а с индиец в IT сектора", разбираме от „24 часа"


Македонци и сърби масово търсят работа в туризма ни.

Това ще е последното лято, в което българите ще имат монопол при наемането на сервитьори, готвачи, бармани, аниматори по морето.

3000 лв. заплата и над 6 месеца чакане ми струваше да наема сърбин готвач в ресторанта и да му легализирам престоя и работата, признава Румен Калайджиев, собственик на хотел "Езерец" в Благоевград.

Преди седмица пред туристически фирми в Банско той обяви, че е готов да докара автобус с бармани, сервитьори, готвачи от Охрид, но тежката процедура за легално наемане, му пречи. В македонските курорти те получавали по 150 евро заплата, а били изключително работливи и с добра професионална подготовка.

Гърците вече ни изпревариха и стотици македонски студенти работят в елитните им морски курорти. Повечето от тези момичета и момчета учат в София туризъм или международни икономически отношения.

„Сватба в Мадрид отложи ремонта на кабинета", четем в „Стандарт"


Сватба в Мадрид бави правителствените рокади. Съветът на коалицията трябваше да се събере тази седмица, за да одобри крайния вариант на ремонта на кабинета. Срещата обаче бе отложена заради пътуване на Симеон Сакскобургготски до Испания, разкриха от "Врабча" 23.

В събота царят заминал за Мадрид, за да присъства на венчавката на дъщеря на свои приятели. Датата била уточнена още преди година и Сакскобургготски отказал да отложи пътуването си въпреки задълженията си в София като един от лидерите на тройната коалиция. От седмица в испанската столица вече била съпругата му - доня Маргарита.

Симеон ще се върне в България чак в четвъртък. Причината е, че щял да използва престоя си в Испания, за да се види със свои приятели, които искали да го поздравят за рождения му ден, разкриха още негови приближени.
Междувременно във властта се разнесе слух, че оставка е подала зам.-министърът на правосъдието Ана Караиванова. Заместничката на Петканов, която е от квотата на БСП, връчила молбата за оттеглянето си в началото на миналата седмица на премиера Сергей Станишев. "Вярно е, че не съм я виждал от ден-два, но не съм уведомен да е подала оставка", заяви пред "Стандарт" Георги Петканов.

Ако слухът е верен, това ще е четвъртата оставка във втория ешелон за последните два месеца. Заради скандала между Румен Овчаров и Ангел Александров бяха уволнени Делян Пеевски и Корнелия Нинова. Сам подаде оставката си пък зам. финансовият министър Георги Кадиев.

„Справка за болничен ще се дава и по SMS", информира „Сега"


Майки и болни ще научават по SMS дали НОИ е изплатил обезщетението им. Съобщението ще пристига при превода на парите в банковата им сметка. В момента институтът подготвя новата услуга съвместно с 32-те търговски банки. От месец справки могат да се правят и в сайта на НОИ чрез ЕГН и персонален идентификационен код.

Самата процедура обаче засега остава без съществени облекчения, установи проверка на "Сега". Заради липса на данни, документи или поради грешки обезщетенията се бавят по няколко седмици. Преди месец надзорният съвет на НОИ сформира работна група, която да обмисли варианти за улесняване на гражданите. Най-съществената идея обаче остава държавните предприятия да предават документите с болничните на служителите в края на месеца, за да не се налага да подават корекции. В бюджетната сфера заплатата се плаща на 15-о число за съответния месец. Така, ако работникът се разболее по-късно, а работодателят не е подал корекция, обезщетението се плаща чак с начислението за следващия месец.

Работната група обмисля да въведе и засилен контрол по издаването на експертизите за болничен. Ще се търсят и възможности за общ софтуер, в който лекарите да записват диагнозите, за да не стават грешки, поясни Ася Гонева, която представя КНСБ в работната група. Самите работници обаче също трябва да внимават, като си вземат болничния и да проследят дали името и ЕГН-то им е вярно написано, препоръча тя. Засега в КНСБ не са постъпили много оплаквания за болничните, така че синдикатът няма да препоръчва съществени промени по наредбата, добави Гонева.

СПРАВКА
859 079 обезщетения са платени от НОИ към 27 юни. Те са на обща стойност 61 760 164 лв. Не са платени обезщетенията на 11 620 души заради неупражнен контрол от НАП по подаването на данни за стаж и доход. 8062 души още чакат парите си. Междувременно работодателите им са получили писма, за да отстранят нередностите по документите. НОИ е отказал да плати обезщетения на 8235 осигурени.

"Пирогов" постави ултиматум", разбираме от „Монитор"


Готовите за стачка лекари от "Пирогов" поставиха ултиматум пред здравния министър Радослав Гайдарски ¬ да смени новоназначения борд на директорите в спешната болница или те ще започнат стачка във вторник. Министърът трябва да отговори на искането днес.

Не е логично проф. Емил Таков да бъде назначен отново в борда на директорите, при положение, че самият проф. Гайдрски го махна оттам преди време, заяви пред "Монитор" вчера говорителят на стачния комитет д-р Светлозар Сардовски и допълни, че "не може човек, който заплашва лекарите с уволнение и полиция, да управлява болницата".

Миналата седмица по време на поредния протест на пироговци пред болницата проф. Таков заяви, че няма да получат заплати, ако излязат в ефективна стачка.

Не е тайна, че той издава и устни забрани за операциите, заяви д-р Андреев от спешната болница и допълни, че разполага с всички необходими документи, за да докаже твърденията си.
Готовите за стачка лекари потвърдиха пред "Монитор", че ще изготвят жалба срещу проф. Таков, адресирана до етичната комисия към болницата.
За нас беше шамар назначаването на този борд на директорите, допълни д-р Сардовски. Според него това са "козметични промени, които по никакъв начин няма да доведат до решаването на проблемите на "Пирогов".

Ние сме за назначаването на одит с експерти от сметната палата, на който да присъстват представители на стачния комитет, категоричен бе д-р Сардовски и обясни, че така "ще стане ясно къде точно са отишли парите, които министър Гайдарски казва, че са дошли при нас".

„Местните избори - в работен ден?", пита „Новинар"


Изборите да се провеждат в работен ден, за да се повиши избирателната активност и да отпаднат порочните практики с купуване на гласове и местене на избиратели от един град в друг, предлага политическо движение

"Социалдемократи". Изборният ден можел да се обяви за почивен. Хората на Николай Камов подкрепят принципно идеята за задължително гласуване. На Националния съвет на партията в събота беше решено да се подкрепи принципа на уседналост на местните избори. Социалдемократите подкрепят и идеята за пряк избор на районни кметове в населени места с над 100 души. Движението ще участва самостоятелно на местните избори през есента, като националната цел е спечелване на 200 мандата за съветници и 20 общински кметове. Камов категорично изключи ДПС като коалиционен партньор на вота.

„МО шикалкави за замените на имоти", отбелязва „Сега"


Министерството на отбраната е изпратило на комисията по борба с корупцията само обща информация колко военни имота са били заменени срещу апартаменти, без в нея да фигурират цените, нито пък кои фирми са ги придобили. Затова депутатите са изискали подробна справка преди месец, но още не са я получили, каза пред "Сега" шефът на антикорупционната комисия към НС Борислав Великов.

Народните представители се самосезираха по публикации за злоупотреби със замените на военни имоти срещу апартаменти и още през април за първи път поискаха информацията от ведомството на Веселин Близнаков. След като получи пълната информация, комисията ще вземе решение дали има данни за корупция и в такъв случай ще ги прати на прокуратурата.

През миналата година МО е придобило 400 апартамента, след като е заменило 86 застроени, незастроени терени, магазини и клубове. Преди време областният управител на Бургас Любомир Пантелеев поиска да се преразгледат нормативните уредби и при замените да носят отговорност тези, които ги реализират. Сигналът е за правомощията, които имат областните управители по отношение на тези замени, коментира тогава Великов.

Процедурите по замяна на имоти частна държавна собственост и имотите - собственост на юридическо лице, се финализират със заповед на областния управител, която трябва да е съгласувана с министъра на регионалното развитие и благоустройството.

„Шофьорите в паника да не загубят книжките си", разбираме от „Монитор"


Оказа се, че възможността да бъдат лишени от правоуправление, плаши най-много водачите на МПС. Това заяви бившият началник на КАТ-Благоевград Малин Халачев. Той изрази надежда, че с промените в закона за движение по пътищата шофьорите ще бъдат много по-внимателни.

Новият Закон за движение по пътищата влезе в сила вчера. Според него всеки, който превиши позволената скорост с 31 км/ч ще бъде лишен от книжката си поне за един месец. Ако превишението е от 41 до 50 км/ч, книжката се отнема за два месеца.

Законът е много по-строг и възможността да бъде отнета книжката за нарушение е по-голяма, допълни още Халачев. Според него обаче, шофьорите не са напълно запознати с промените.
Надявам се вече да има наказани, за да се знае от първия ден, че този път няма да има компромиси към нарушителите, категоричен бе бившият шеф на КАТ.

Вчера завърши тридневната кампания за сигурност на пътя "Зареди с въздух", по време на която шофьорите от София, Пловдив и Варна имаха възможност безплатно да проверят състоянието гумите си. Оказва се, че софиянци са най-отговорни към колите си. Едва 2 на сто от тях карат с опасно меки гуми. Във Варна са 6%, а в Пловдив ¬ 9 на сто. Проверките са обхванали общо 360 автомобила.

Резултатите показаха, че мнозинството от водачите у нас полагат необходимите грижи за състоянието на своите гуми, съобщават от КАТ и обясняват, че този тип кампании са започнали още от 1985 г. във Франция.

Извършените досега проучвания недвусмислено доказват, че меките гуми са причина за едно от всеки двадесет пътни произшествия в Европа заради увеличения спирачен път на мокра настилка и допълнителния риск от спукване, допълват КАТ-аджиите.