Всички ние сме създали някакви лични удобства, на които, за добро или лошо, се отдаваме ежедневно. И въпреки че поредната вечеря навън или новият чифт обувки може да ви се сторят безобидни, то с течение на времето те могат да ви донесат сериозни затруднения. Лошите финансови навици са често срещан проблем не само в България, а и в целия свят. В повечето случаи хората неусетно допускат те да станат част от рутината им, а в последствие трудно се мотивират да ги променят.

Най-вероятно ви се е случвало да си купите нещо и в следващия момент да установите, че нямате нужда от него.

Факт е, че лошите навици са трудни за отстраняване, но не е невъзможно. "Това, което знаем от лабораторните проучвания, е, че никога не е късно да нарушим навиците си. Те са податливи през целия ни живот", казва авторът на "Силата на навика" Чарлз Дюхиг.

Ето и някои от съветите на Microcredit.bg, върху които е добре да работите, за да избегнете финансови затруднения и тегленето на кредит до заплата.

Спрете да живеете извън възможностите си

Има един основен финансов навик, от който трябва да се опитате да се откажете възможно най-скоро, и това е да харчите повече, отколкото печелите. Да се разчита на кредитната карта, за да живеете, както искате, може сериозно да влоши нещата и да ви докара много главоболия.

Има много навици, които могат да доведат до прекаляване с разходите - от луксозната кола и телефон, до честите партита с приятели. Начинът ви на живот е от ключово значение за вашето финансово състояние. Затова се замислете следващия път, когато оставите половината от заплатата си в магазина за скъпи дрешки. Разпределете парите си така, че да ви стигнат за месеца. Помислете от какво наистина имате нужда и от какво не.

Ако внимавате за какво харчите, но все пак имате периоди, в които приходите ви не са достатъчни, най-вероятно ще ви се наложи да потърсите допълнителна помощ. Институциите за бързи кредити, могат да ви бъдат от полза, докато получите следващото възнаграждение.

Направете си спешен фонд

Според изследвания 40% от възрастните хора във Великобритания имат най-малко 100 британски лири, които са оставени за спешни случаи. Липсата на спешен фонд може да ви причини затруднения при неочаквани разходи като ремонт на кола или повреда на някой домакински уред.

За щастие в днешно време не е толкова голям проблем, дори и да нямате спешен фонд. Бързите кредити могат да ви помогнат, в случай че се нуждаете от пари на момента.

Не пренебрегвайте месечните сметки

Датата за плащане на сметките ви наближава, а вие все отлагате за по-късно. Лошото е, че преди да се усетите, че сте пропуснали задължението, може да останете без ток, телевизия или да имате спад на кредитния рейтинг.

За да избегнете всичко това, се опитвайте да плащате сметките си навреме. Направете си напомняне на телефона или просто си запишете някъде, за да не пропускате определения срок. Ако имате повече от един кредит, помислете за обединяване. По този начин, освен че ще спестите време, може да спестите и пари от лихви и такси.

Снимка 230217

Източник: iStock

Следете разходите си

Това, за което не знаете, не може да ви навреди, нали? Грешка. Да не обръщате внимание на това какво се случва с парите ви и за какво сте ги похарчили, е сигурен път към прекаляване с разходите. Малките покупки могат да се натрупват с течение на времето и неусетно да се окаже, че сметката ви е занулена. Затова е важно да следите добре разходите си. Опитайте се да записвате за какво харчите в рамките на един месец. Може да останете наистина изненадани от резултата.

Внимавайте с импулсивните покупки

"Избягвайте импулсивните покупки!" Може би сте чували този съвет безброй пъти, но е факт, че много често хората са склонни да вземат необмислени решения особено когато става въпрос за пазаруване. Преди да си купите нещо, помислете дали имате нужда от дадения продукт и за какво ще го използвате. Преди да отидете на магазина, си направете списък, за да не се връщате вкъщи с куп излишни неща. Не купувайте продукти само защото са намалени в момента. Отстъпките на стоките могат да ви подлъжат да се сдобиете с ненужни вещи за сметка на разходите ви.

Има много фактори, които могат да ни помогнат или да навредят на финансовото ни състояние. Понякога, въпреки стриктното следване на всички съвети, човек може да изпита затруднения и да се нуждае спешно от пари. В такъв случай бързите кредити са един удобен начин да се сдобиете с желаната сума, и то в рамките на минути.