Тъй като в нашата страна през едната половина на годината сушенето на дрехи по класическия метод на балкона или върху старите простори вътре в дома е затруднено, всяко семейство има нуждата от сушилня в своя дом. Сушилните вече не са луксозни продукти и се предлагат на цени, достъпни за почти всеки. Освен това те правят живота ни далеч по-лесен.

Най-напред трябва да се каже, че има два основни типа сушилни машини: с и без отдушник. Тези, работещи с кондензиране, събират получила се вследствие на процес по изпаряване вода в специален съд, който можете да изпразните веднага, щом приключи цикълът на сушене. Докато тези с отдушник отвеждат водата по начин, напомняш метода на работа на пералните машини.

Сушилните машини с отдушник са трудни за инсталиране, тъй като е необходима намесата на квалифицирано лице, което да извърши монтажа. Предимството на тези машини е, че сушат по-бързо и изразходват по-малко количество електроенергия. Сушилните работещи с изпаряване са и по-евтини от другия вид.

Кондензиращите сушилни машини пък имат предимството на по-лесния монтаж, което води до възможността от почти незабавно пускане в употреба след закупуването им, без нужда от специализирана помощ. Освен това могат да бъдат разположение навсякъде в дома, а не само в близост до тръбите на канализацията.

Допълнително, кондензиращите сушилни машини се делят на две категории: сушилни с термопомпа и сушилни без термопомпа. Първите са по-ефективни от гледна точна на разхода на електроенергия. Консумацията на електричество е с до 50% по-малка при машините с термопомпа.

При сушилните машини без термопомпа горещият въздух преминава през барабана и изсушава дрехите, след което се охлажда с помощта на топлообменник, за да се извлече от него цялата влага, преди да бъде изведена извън сушилнята. Машините с термопомпа не изкарват топлия въздух, а го използват отново, затваряйки по този начин целия цикъл. Затова, от енергийна гледна точка, кондензиращите сушилни машини с термопомпа са по-ефективни с близо 50% спрямо моделите без помпа.

В зависимост от предимствата и недостатъците, които ви изложихме по-горе, можете да решите кой от всички модели сушилни машини да си изберете.