Повече от 750 служители на МВР ще бъдат командировани по българското Черноморие за летния туристически сезон.

Това заяви главният секретар на МВР Павлин Димитров, цитиран от БТА.

Той посочи, че в последните две години има ръст на регистрираните престъпления по Черноморието, особено на такива, които са извършени срещу чуждестранни граждани.

В полицейските управления по Черноморието ще бъдат командировани служители от оперативния състав на МВР в районите,където присъства активно криминален контингент, каза Димитров.

Полицаите ще работят съвместно с местните структури на МВР за предприемане на превантивни и организационни мерки за недопускане на нарушения, за установяване и задържане на конкретни извършители.

Павлин Димитров посочи, че мерките за сигурността на гражданите в курортите са приоритет на всички институции, имащи отношение към туризма, и усилията само на полицията няма да доведат до най-добри резултати, ако не се ангажират и туроператорите, хотелиерите и общините.

МВР ще стане инициатор на заседание на междуведомствена работна група, която да подготви пакет от мерки по въпроса за сигурността на туристите в курортите ни.

Според Димитров в съответното законодателство трябва да залегне текст, според който определена категория хотели трябва да отговарят на определени изисквания за сигурност.

На въпрос за стрелбата в заведение в "Златни пясъци" преди дни и за предприетите мерки от МВР, Димитроев заяви, че този инцидент няма отношение към създадената организация на полицията, свързана със сигурността на туристите.

Това е инцидентен случай, нещата са почти изяснени, предстоят още малко
издирвателни действия спрямо извършителите, коментира случая главният секретар на МВР.