Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи мандата на Росен Плевнелиев за слаб.

"Това е най-слабият държавен глава, който сме имали", категоричен бе той в кулоарите на парламента.

Според него Плевнелиев водел едностранчива външна политика, която може би се харесвала на някои политици в Брюксел и Вашингтон.

Неговата политика не допринасяла до това България да води една балансирана, изгодна външна и икономическа политика.

"Не знам как ще бъде приет и в Щатите, след като си позволи да дава акъл и на новия невстъпил още в длъжност американски президент Тръмп какво да прави", изненадан е Каракачанов.

"Мислите ли, че президентът на България трябва да дава съвети на американския и руския президент каква политика да водят", коментира още Каракачанов. Той поиска малко по-скромно, а не с клишета да се води външната политика.

"Нека си зададем въпроса имаме ли интерес двете големи супер-сили Русия и Америка да водят обща политика", подчерта той.

Президентът Росен Плевнелиев e направил обективен отчет. Тази позиция изрази заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента.

Плевнелиев е бил натоварен с най-много отговорности, отчете Цветанов.

Росен Плевнелиев е българският президент, с който всички ние трябва да се гордеем, смята зам.-председателят на ГЕРБ. Той е запазил най-силното си качество - да има собствена позиция и да е равно отдалечен от всички партии.

По думите на Цветанов Плевнелиев е затвърдил и запазил европейския път на България. Бившият вътрешен министър пожела на новия държавен глава Румен Радев да запази този път за страната ни.

За левицата мандатът на Росен Плевнелиев не можел да се окачестви като успешен. "Нито беше принципен, нито беше последователен", коментира Жельо Бойчев в Народното събрание.

Държавният глава не критикувал законодателните инициативи на кабинета Борисов, смятат от левицата.

"До края на мандата си не можа да излезе от политическата си зависимост от партия ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов", подчерта червеният депутат.

По думите му Плевнелиев е най-несоциалният президент, който сме имали.

Политиката му във външните отношения не била балансирана. Това, за което заслужава подкрепа и адмирации е, че не се кандидатира за втори мандат, отчете Бойчев.

В ДПС са на мнение, че Росен Плевнелиев не обединил нацията.

"Имаме ли мотивация на българските граждани да остават в България?", попита депутатът Янко Янков.

"Какво е състоянието на националната сигурност на България, какво е отношението към България от външните фактори", реторично попита още той.

По тези въпроси оценката на партията не била оптимистична. България е разединена, българското политическо пространство е разпокъсано, коментира Янков. Това не е добре за развитието на страната, каза още той.

Според ДПС няма вътрешно-политически ход на отиващия си държавен глава, който да генерира обединение. Плевнелиев не могъл да се отърси от политическия си произход, по мнението на Янко Янков.

"Не можа да покаже надпартийност", категоричен бе той.

Освен това на моменти държавният глава направил така,че да се чувстваме застрашени за националната си сигурност, по думите му.

ДПС не могат да дадат положителна оценка за мандата на Росен Плевнелиев.