Рекордната контрабанда на 1 070 000 долара предотвратиха на ГКПП Капитан Андреево.

Това съобщи директорът на Агенция "Митници" Асен Асенов на брифинг на ГКПП.

На 17 август около 14 часа при съвместна акция на Агенция "Митници" и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", митническите служители на ГКПП Капитан Андреево са открили и задържали крупната сума, както и 163 грама златни изделия.

Българският гражданин П.Т. на 42 години от Плевен е натъпкал собствения си лек автомобил "Фолксваген" със 100-доларови банкноти, старателно събрани в пачки и пакети.

Тридесет и седем пакета с банкноти са извадени от от два тайника зад задната броня на излизащия в посока за Турция автомобил.
Пътникът е заявил пред митническите органи, че пътува до Истанбул, декларирал е устно 4000 щатски долара и отрича да е знаел за укритата валута.

Парите категорично са истински, касае се за нелегално пренасяне на пари от реализирани златни бижута в Западна Европа, които също са били изнесени от Турция контрабандно, коментират антимафиотите. 

Срещу българския гражданин е съставен акт за нарушение на Валутния закон и случаят е предаден на компетентните органи. По случая е образувано дознание.

Засега е задържан само плевенчанинът, но е установено, че той работи с група, която се занимава именно със златарски бизнес, някои от тях са съдени за контрабанда на злато.

Членовете на групата често са пътували в Западна Европа, а задържаният е имал чести курсове до Турция. В колата е открит и трети тайник, но той е бил празен.