Корупцията в здравната система е най-големият проблем за българите (22%), показва изследването. На второ място българите посочват недостатъчния брой квалифицирани кадри - 17%, а на трето място се нарежда лошото управление и законодателство - 12%.

Сред останалите изброени проблеми в българската здравна система се отчитат лошата материална база на болниците - 11%, липсата на нова апаратура - 10%, лошо отношение към пациентите, ниски заплати в сферата и т.н.

Това показват данните от социологическо изследване, проведено по поръчка на Националната пациентска организация от Изследователска агенция "Тренд", в периода 5-13 юни 2021 г.

Според 44% от българите, в последната 1 година, в ситуация на COVID-19, българската здравна система се развива в негативна посока, докато 34% са на обратното мнение. Живеещите в областните и малките градове, както и в селата в по-голям дял смятат, че здравната система се е развила в негативна посока.

Д-р Димитър Петров: Донорите за незаконните трансплантации са с фалшиви имена

Д-р Димитър Петров: Донорите за незаконните трансплантации са с фалшиви имена

МВнР е проверило донорите - молдовци и украници...

Попитани кой е най-неотложният въпрос, които трябва да се реши в сферата на здравеопазването, българите посочват отново борбата с корупцията в системата - 14% споделят това мнение. За 13 на сто неотложен проблем е подобряването на материалната база. На трето място българите посочват квалификацията на кадрите, по-добри специалисти/ качествено здравеопазване 7%

Сред останалите изброени отговори се отчитат липсата на кадри (6%), повишаване на заплатите на медиците и здравните работници (6%), отговорно отношение, внимание към пациентите, качествено обслужване (5%), ефективно управление на здравните заведения и т.н.

42% от българите смятат, че здравната система се е справила с епидемията от COVID-19, докато 39% са на противоположното мнение, показва още проучването. Най-младите отново в най-голям дял не могат да дадат оценка. И на този въпрос с увеличаване на възрастта се увеличава делът на смятащите, че българската здравна система не се е справила с пандемията. Живеещите в областните градове и малките градове в най-голям дял са на мнение, че не се е справила с пандемията.

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Трагично финансово състояние на Александровска болница установиха в МЗ

Констатирано е и грубо нарушаване на правилата за работа на Съвета на директорите

35% от българите посочват, че имат повече доверие на здравната система след пандемията, докато 39% от своя страна споделят противоположното мнение - имат по-малко доверие. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на имащите по-малко доверие.

84% от българите са на мнение, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазването, показва още проучването.