Мнозинството българи смятат, че проблемът е корупцията е №1 в страната. Увеличава се броят на случаите на корупция, за които самите хора съобщават, че са участвали.

Това е част от съдържанието на изследване за корупцията на „Витоша Рисърч" и Центъра за изследване на демокрацията, оповестено от Александър Стоянов. Той посочи, че намалява единствено корупцията в бизнес сектора.

Констатира се липса на политическа воля и административен капацитет да се противодейства на корупцията, каза Александър Стоянов, цитиран от БНР.

„Позволява се на олигарсите да стават политически инвеститори; хората от властта завладяват неправителствения сектор; в законодателството се оставят вратички, които позволяват да се облагодетелстват техни интереси в ущърб на обществения интерес; наказуемостта на корупционните престъпления намалява т.е. все по-малко дела в сравнение с предходни години влизат в съда и още по-малко излизат с осъдителни присъди", посочи Стоянов.

Чрез доклада се опитваме да кажем, че в борбата срещу корупцията много по-съществен фактор от съдебната система е политическата воля и липсата й обрича всички опити за напредък в тази посока, посочи още Александър Стоянов.