Смятам, че трите формации от Либералния алианс имат повече шансове, но това е решение, което всяка партия взема, това го решават политическите ръководства.

Така лидерът на “Новото време” Емил Кошлуков коментира изразеното по-рано днес становище на НДСВ, че жълтата партия ще се яви на предстоящите парламентарни избори самостоятелно.

Днес следобед Кошлуков се срещна с председателя на Националния предизборен щаб на НДСВ Лидия Шулева.

Според него по време на разговорите са дискутирани “моменти от кампанията” и най-вече въпросите за това как да се увеличи броят на гласоподавателите.

Кошлуков заяви, че като политолог смята, че Либералният алианс в този си състав може да се превърне убедително във водеща сила минимум в 21 региона.

Той не отрече обаче, че коалицията на “Новото време” с НДСВ няма да е лесна.
Ние сме излезли от НДСВ поради ред причини и “Новото време” има своя политика, напомни Кошлуков.

Той обяви, че неговата партия има предложения за коалиции от ред други партии, като единственото име, което спомена, бе това на социалдемократа Александър Томов, но подчерта, че решаващата дума при евентуалния избор на политически партньор ще има конгресът.

За мен водещото в Либералния алианс не е че НДСВ, ДПС или “Новото време” ще влезе в парламента, а че БСП изчезва, формулира Кошлуков политическия си приоритет на предстоящите избори.
Според него единствено НДСВ, ДПС и “Новото време” са в състояние да попречат Социалистическата партия да се превърне в определяща политическа сила и да получи мандат за съставяне на следващото правителство.

Моите действия като политик не са подчинени на това аз да бъда депутат, на това царя да бъде премиер, а БСП да няма шанс да управлява, подчерта лидерът на “Новото време”.

Според него колкото повече млади хора гласуват на предстоящите избори, толкова повече намаляват “червените бабички”.

По думите на Кошлуков спорът за интегралната бюлетина в момента е станал изключително глупав. Депутатът не виждал смисъл в него при приемане на избирателен кодекс и частичен мажоритарен вот.

Той смята, че в момента интегралната бюлетина обслужва интересите на БСП, тъй като там има доста коалиции и водачи, които искат да покажат физиономия; интересите на НДСВ – защото там няма кой знае какви личности и е по-добре на бюлетината да стои само името на царя; на Костов – тъй като неговата партия е вождистка.

Формацията на Кошлуков обаче не иска нейните кандидати да се явяват на избори анонимно – скрити зад името на лидера си и партията.