Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков се извини за гаф с антисемитски цитат по националната телевизия.

Той посочва, че във вчерашния епизод на предаването "Последният печели" е бил излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

"Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично", заявява Кошлуков.

Става въпрос за следния цитат на известния шахматист с еврейски корени:

"Евреите не обичат да работят.

А това е едно от нещата, което евреите много мразеха в Хитлеровите концентрационни лагери.

Никога не е имало газови камери. Това са глупости! Но когато отидете в лагера , там има надпис: Арбайт махт фрай.

Но евреите не вярват на това. Те вярват, че вие трябва да свършите цялата работа, а те прибират печалбата.

Това е проблемът с евреите."

Шефът на БНТ поднася извинения на засегнатите страни и посочва, че са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир.

Той уверява, че ще наложи най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда, категоричен е Кошлуков.

Безучастен към скандала не остана и националният координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев

В своя позиция той също подчерта, че езикът на омразата няма място в българското публично пространство и негова арена не следва да бъде най-гледаното време на национална медия.

Антисемитизмът е исторически изключен от традиционно толерантния характер на българите, заявява той и допълва, че категорично се противопоставя на всеки опит за пренаписване на историята.

Незнанието е опасно, а изопачаването и премълчаването на истината имат потенциала да засегнат демократичните ценности, които отстояваме като народ, посочва Георгиев.