Руското влияние у нас е факт, а в страната е бил разрушен българският политически консенсус за членство в НАТО и ЕС.

Това заяви Иван Костов на конференция днес. Той цитира данни от изследване на неговия център за "Анализ и управление на риска", според което преди президентските избори също се е усетило руско доминиране.

Събитието бе посветено на "Хибридните заплахи срещу институциите", предадоха "Дневник" и БНР.

"Мнозинството от партиите в парламента са с проруска ориентация, с такава е и президентът Румен Радев. Българската прокуратура демонстрира опасна близост с руската, води дела срещу министри, които бяха изявени поддръжници на НАТО", допълни Костов.

Като грешка посочи, че България не е поискала целева помощ от своите съюзници. В резултат с българските служби не се споделя конфиденциалната информация по линия на Шенген и към тях има недоверие. За Костов липсата на доверие е обяснимо, тъй като бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров днес открито защитава позициите на Кремъл. Сегашният състав на ръководството на ДАНС също не внушава доверие.

"Българските власти не поставят на обсъждане в Москва нито едни български интерес. Не е необходимо да се търсят косвени признаци. Достатъчно е да се посочи унижението на Румен Радев при посещението в Москва, самоунижението на премиера Бойко Борисов да иска прошка от старшия брат", каза още той.