Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до парламентарната комисия, с което иска изменение на Закона за социалните услуги.

Периодът от един месец, в който се прави искане до районния съд за вземане на мярката за закрила трябва да се промени, тъй като според нея е много дълъг.

Ковачева поясни, че при постановяване на мярка за закрила, съдът е длъжен да разглежда без забавяне, във възможно най-кратък срок постъпилото искане. В този смисъл са и принципите за приятелско и щадящо правосъдие за деца. В настоящия законопроект обаче отново не се предвижда намаляването на този срок, което е негов сериозен дефицит, отбелязва доц. Ковачева.

Омбудсманът изрази съгласие, че когато родителите не са в състояние да осигурят подходяща грижа, детето има право на заместваща такава и че децата нямат власт и възможност да избират кой ще се грижи за тях и зависят изцяло от решенията, взети от семейството и държавата.

Усилията на институциите обаче трябва да бъдат насочени към подкрепа на семейството и извеждането на деца в приемна грижа да бъде крайна мярка, най-вече в случаи на насилие и тежки нарушения на правата на детето, добави тя.

Бедността, уязвимостта на много български семейства, уврежданията при децата са сред факторите, които водят до голям брой деца във формална грижа, но бедността не следва да бъде основание за извеждане на дете от семейството му, заяви Ковачева

Във връзка с насилието над деца, Ковачева допълни, че е необходимо създаването на механизъм, който да гарантира защита на личността на подалия сигнал за насилие над дете, който да бъде законодателно закрепен и да съдържа ясно разписана процедура за защита. Аргументът е, че така гражданите ще бъдат стимулирани да подават сигнали, без да крият имената си и да се страхуват от последиците.

News.bg припомняме, че преди няколко дни видеоклип, на който майка бие детето си обиколи социалните мрежи и предизвика обществено негодуване.

Припомняме, че на 19 юли полицията в Перник започна разследване срещу насилие над дете. Причина затова бе публикуван видеоклип в социалните мрежи, където се вижда насилие над дете.

В клипа, заснет от самата майка, се чува как тя оправдава насилието с думите: "Понеже баща ти не те обича и мен не ме обича", преди да бие детето си.

По-късно 32-годишна жена и 3-годишно момиченце бяха отведени в районното управление

На 20 юли детето бе настанено в приемно семейство, а на майката и бе назначена психична експертиза.

Същият ден задържаха и бащата на битото дете в Перник. От отдела "Закрила на детето" в Перник съобщиха, че с насилието над детето жената е искала да накаже баща му, тъй като той не им обръщал достатъчно внимание.

След разпит на жената той е признал, че знае за насилието над дъщеря му, но не е предприел нищо. Според него майката се грижила добре за детето допреди година, когато започнал работа в чужбина, а тя попаднала в религиозно движение.

Вчера стана ясно, че психолог ще работи с малтретираното 3-годишно дете от Перник.