Омбудсманът Диана Ковачева не е съгласна училищата сами да плащат COVID тестовете. В тази връзка тя изпрати препоръка до до служебните министри на образованието акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с което настоява МОН да закупува COVID тестовете необходими за възобновяване на присъственото обучение за учениците от V до XII клас.

Повод за препоръката на омбудсмана са жалби на родители и сигнали на директори във връзка със заявеното намерение на образователния министър да издаде заповед, с която, ако училищата със собствени средства осигурят тестове за учениците от V клас нагоре, да могат да ги върнат присъствено още преди МОН да предостави безплатните.

Ако училищата сами платят тестове, връщат и по-големите ученици

Ако училищата сами платят тестове, връщат и по-големите ученици

МОН постъпиха няколко устни и писмени запитвания от частни училища

В сигналите си директори от по-малки общини алармират, че нямат такива средства, дори като реорганизират бюджетите си, а в жалбите си родителите протестират срещу идеята да плащат от джоба си, каквато информация също се появи, като подчертават, че тази мярка е несправедлива.

В жалбите си родители изразяват и недоволство, че за трета поредна година заради противоепидемични мерки децата им са социално изолирани и принудени да учат от разстояние в електронна среда, докато заведенията, магазините и други места за социално общуване продължават да работят.