Бившият спортист Манол Велев е роден на 9 септември 1959 г. Завършил е Националната спортна академия. Бил е кмет-наместникна кв."Горубляне". Манол Велев е съпруг на Весела Лечева - председател на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).

Той участва в близо 20 фирми и сдружения.

Манол Велев е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт от квотата на работодателите.
В НОИ Велев представлява Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане", на който е и председател. ( В съюза заедно бяха Васил Божков-Черепа, червеният депутат Добромир Гущеров, гл.редактор на "Труд" Тошо Тошев, собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, вицепрезидентът на "Мултигруп" Стоян Денчев и други. Във "Възраждане" членуваха и покойните Емил Кюлев и Илия Павлов.)

От 2001 г. Манол Велев е председател на Българската Боулинг Федерация. Най-големите боулинг центрове у нас са собственост на фирми близки до БСП /Веригата магазини "Фантастико"/.
С народния представител Румен Ангелов, Велев е съдружник във фирмата им "Интер - Пул", бивша "Евро - Пул". Ангелов е активист в партията на Стефан Софиянски-Съюз на свободните демократи и бивш общински съветник в Бургас.

Манол Велев държи няколко заведения, чрез фирмите "Рама" и "Максбол билярд къмпани", където е заедно с Румен Ангелов.
Хотелите на Велев се управляват от фирмите "Интер - пул". Фирмата му "Корект транс" ООД държи хотел "Плиска", в което също има казино. Фирмата държеше и маршрутни линии с номера 15, 23 и 26 в София.

Търговски център "Илиенци-2"е на Манол Велев. "Търговски център Илиянци 2002" ООД е построен е на площ от над 5 000 кв.м., а застроената е над 2 000 кв.м. Инвестицията е на стойност 4 милиона лева.
Неофициално се твърди, че Манол Велев има участие в строителството на комплекс "Макси" на столичното "Симеоновско шосе".

Чрез фирмата си "Дакс медия" бизнесменът издава списанията "Бела" и "Аз",което обаче спира да излиза след няколко издадени броя. Той беше собственик и на радио "Спорт". В продължение на месеци радиото му не е плащало наема за помещенията, които ползвало на Националния стадион "Васил Левски", който е собственост на Националната спортна база. По тази причина през ноември 2004 г. директорът на Национална спорта база - Марио Примджанов разпорежда помещенията да бъдат запечатани.

По това време конфликтът между Весела Лечева, съпругът й Манол Велев и Васил Божков - Черепа от една страна и Васил Иванов-Лучанои бившата шефка на тотото Ирена Кръстева от друга, се задълбочава. В края на 2005г. радио "Спорт" беше преименувано на "Енерджи". Медията изцяло промени формата си и излъчва само музика. Няма данни дали радиото плаща наема. Наемодателят в лицето на Националната спортна база е на подчинение на ДАМС, чийто председател е съпругата на Велев - Весела Лечева.

Едно от първите неща, които направи Весела Лечева, след като пое поста председател на Държавната агенция за младежта и спорта бе да отстрани от поста й - шефката на тотото Ирена Кръстева, която е в тесни връзки с Васил Иванов - Лучано. /Двамата са замесени в скандалната приватизация на зала "Универсиада" и хотелски комплекс на "Златни пясъци"./
Дни след като е отстранена от длъжност Ирена Кръстева обявява, че Васил Божков е в основата на смяната на ръководството на Българския спортен тотализатор. Кръстева заявява, че е в ход схема за превземането на държавното тото от Васил Божков-Черепа, известен като един от най-големите оператори на фирми в хазарта.

Манол Велев има и фондация - "Деца и здраве". Нейният офис е в хотел "Плиска", който се държи от фирмата му "Корект Транс". До момента фондацията е провела два благотворителни коктейла. На 27 юни 2004 г. изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков и съпругата на тогавашния американски посланик Кати Пардю са сред гостите на коктейл, който фондацията дава в ресторанта на хотел "Плиска", фондацията е българо-американска и неин председател е Боби Пейдж. Първата проява на организацията, в която участват Весела Лечева и Манол Велев, е за събиране на средства и подпомагане на децата с нарушено зрение от столичното училище "Луи Брайл". Помощи са отделени и за дома за сираци "Вяра, Надежда и Любов".

В началото на януари 1997 г. тогавашният вицепремиер Александър Божков заявява: "Казах на Лечева, че мъжът й е бандит и продължавам да го твърдя. Ощетил е държавата с милиарди".
"Няма да се откажа да съдя Божков дори да ми се извини публично. Гордея се с мъжа си" , отвръща Весела Лечева.
Скандалът е заради бургаските "Черноморски солници". Божков обявява, че сделката със солниците е скрита приватизацияот фирма "Мартимор" , чийто президент е съпругът на Лечева - Манол Велев.
"Съдът може да реши, че сделката за "Черноморски солници" е законна, но това няма да промени факта, че тя е неизгодна за държавата и че някой е подарил на Манол Велев "Черноморски солници"за 20 млн. лв. и 1 багер втора употреба" , смята тогавашният вицепремиер Александър Божков. След създаването на АД-то държавата запазва 33% от капитала. Другите двама акционери - "Мартимор" и американската "Де Ен Ен" добиват също по около 33%. "Де Ен Ен" не внася апортните вноски. Според договора те трябва да се поемат от другия акционер. Така на практика "Мартимор" започва да се разпорежда с около 67% от капитала. "Няма скрита приватизация," заявява Манол Велев. "Заводът осигурява 4% от консумацията на сол у нас и не е монополист," обявява и изпълнителният шеф Иван Камбалов.

Година по-късно, на 30 януари 1998г. тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев уволнява Весела Лечева от системата на МВР заради грехове на съпруга си Манол Велев. Мотивите за уволнението са "нелоялност към държавните институции в страната" и "уронване престижа на МВР пред обществеността" . "Служител на МВР не може да дава пресконференции без разрешение" , коментират от вътрешното министерство. Според колеги на Лечева, тя е уволнена заради мъжа си, чието име бе замесено в скритата приватизация на "Черноморски солници". Дни преди да бъде уволнена Весела Лечева обявява, че ще иска политическо убежище в чужбина. Изявлението й е по повод думите на вицепремиера Божков, че в скритата приватизация на "Черноморски солници" е участвал съпругът на Лечева - Манол Велев.

Шампионката получила пагоните едва една година по-рано, след като преминала в стрелкови клуб "Нове" , собственост на Васил Божков - Черепа. Преди това тя е била под пагон в армията като състезател на ЦСКА. Лечева работела като старши инспектор в центъра по бойна подготовка и спорт към вътрешното министерство.

През март месец 2003 Върховният административен съд обявява за нищожни две заповеди на бившия земеделски министър Венцеслав Върбанов, свързани с ощетяване на държавните лесничейства в Смолянска област. Едната е за неравностойна замяна на етаж от административна сграда в Хвойна. С втората заповед е извършена замяна на 3.666 дка гора от Проглед с 1.922 дка от горски фонд в Пампорово в полза на собственика Манол Велев. За извършващата се сделка никой не си е направил труда да уведоми Районно управление на горите, което стопанисва тази територия. А точка 3 от министерската заповед нарежда на началника на Националното управление на горите да сключи договорите за замяна без доплащане на разликата в стойността им.

Две години и два месеца преди това, в края на декември 2000 година става ясно, че Манол Велев строиВИП-база за ловен и риболовен туризъм край резервата "Кастракли". Теренът бил закупен от бившето АПК, в него били разположени отделни вили, в които се предвижда да отсядат платежоспособни любители на туризма и ловните спортове. Засега постройките, издигнати в груб строеж, са 6. Очаквало се до края на годината да бъдат завършени.

Манол Велев е собственик и на малък язовир. Жителите на село Борино са доволни, че собственикът поддържа за своя сметка пътя до своята собственост, от което се ползват и други стопани. Надяват се и местният бизнес да живне покрай бъдещите гости в новата хотелска база.