„Булгаргаз" продължава да настоява за увеличаване цената на газа с 29,6%. Ако това не стане, няма да можем да се разплащаме, заяви шефът на дружеството Димитър Гогов.

Другата алтернатива е да задлъжняваме и да се опитваме да си оправим по оперативен план паричния поток, изтъкна той.

По повод вижданията на ДКЕВР за вдигането на цената с 24% Гогов заяви, че разликата е редно да бъде поета от потребителите. Големият натиск да не се дават цените, които са икономически обосновани, идва от тях, коментира той.

Гогов бе категоричен, че няма логика да се продава под себестойността в пазарната икономика. След като някой не може да се нагласи на пазара, да продава стоката си над себестойността, той спира да произвежда, подчерта той.

Само че за нас - това не е възможно - ние сме обществен доставчик, на който му е вменена сигурността на доставките на природен газ, подчерта Гогов. Той допълни, че като ръководител на дружеството още утре би спрял доставките на природен газ, тъй като не е рентабилно за „Булгаргаз".

Гогов повдигна въпроса ние каква икономика сме - планова или пазарна.

Стана още ясно, че шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев е извън София и не е оторизирал никой да се произнася какви ще бъдат цените на газа.

По-късно във Варна той коментира, че eлектроразпределителните дружества чрез механизмите за наемане на консултанти и изнасяне на услуги изземат част от печалбата, без такива услуги да са необходими.

Семерджиев посочи, че целият бюджет на ДКЕВР е 3 милиона лева, а едно от електроразпределителните дружества е харчело годишно само за регулаторен мениджмънт 1,3 милиона лева.

Той допълни, че санкциите, които комисията ще наложи на дружествата, ще са индивидуални, тъй като зависи какви са нарушенията.

ДКЕВР дава т. нар. указания, които са като принудителна административна мярка, които компанията трябва да изпълни. Ако не изпълни, тогава вече се стига до отнемане на лицензията, обясни шефът на ДКЕВР.